Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Led στην Αθήνα: Περισσότερο φως λιγότεροι ρύποι
 



Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Αθήνα με λάμπες Led, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 65%, όφελος 3,8 εκ. ευρώ και λιγότερους ρύπους αλλά και περισσότερο φώς στους δρόμους της πόλης. Συνολικά θα προσαρμοστούν ή θα αντικατασταθούν 45.666 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας με ένα έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Ο δήμος Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε η πρόταση αυτή να κατατεθεί προς αξιολόγηση και έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού αφορά στο σύνολο του δικτύου και θα προσαρμοστούν ή θα αντικατασταθούν 45.666 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας.

Με το νέο δίκτυο εκτιμάται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3,8 εκ ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7 εκ. ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.

Επιπλέον, ο δήμος Αθηναίων, πετυχαίνει:

-Ραγδαία μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης, λόγω της προτεινόμενης τεχνολογίας της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τα 20 έτη.

-Μείωση βλαβών και χρόνου αποκατάστασης.

-Μείωση των αερίων θερμοκηπίου CO2 κατά 23.900 τόνους ετησίως.

-Εξάλειψη του υδραργύρου από την υφιστάμενη βάση των φωτιστικών του δήμου Αθηναίων (αυτή τη στιγμή ο δήμος Αθηναίων κατά ~23% χρησιμοποιεί λαμπτήρες που περιέχουν αέρια υδραργύρου).
-Μείωση της φωτορύπανσης και εξάλειψη φαινομένων που έχουν αρνητική επίδραση σε πεζούς και οδηγούς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι «η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ εξασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια, νομιμότητα και ακεραιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας» και επισήμανε ότι «με το νέο δίκτυο, που θα είναι υπό τον έλεγχο της διεύθυνσης ηλεκτρολογικού του δήμου Αθηναίων, επιτυγχάνεται σε μέγιστο βαθμό ο χρόνος υλοποίησης και η άριστη ποιότητα του έργου».

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος τόνισε ότι «στο σύνολο του υφιστάμενου φωτισμού, ποσοστό 18% των φωτιστικών σωμάτων χαρακτηρίζονται ως μερικώς ή εντελώς κατεστραμμένα. Στο σύνολο δε των φωτιστικών σωμάτων παρατηρείται σημαντική μείωση της απόδοσής τους, είτε λόγω παλαιότητας των κατόπτρων, είτε ακαταλληλότητας των διαθλαστήρων, είτε λόγω πτώσης της απόδοσης των λαμπτήρων».

Η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κυρία Ελένη Μυριβήλη σημείωσε ότι «παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις της η Αθήνα σήμερα αντί να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εμφανίζει ετήσια αύξηση κατά 16% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το 66% της οποίας αφορά στον οδοφωτισμό».

Τα παραδείγματα

Η υλοποίηση έργων οδοφωτισμού μέσω ΣΔΙΤ προκρίνεται διεθνώς ως πρακτική. Ενδεικτικά αναφέρονται ευρωπαϊκές πόλεις που πρόσφατα έχουν προχωρήσει σε σχετικά έργα: Παρίσι, Nottingham, Coventry, Manchester, Newcastle, Rouen, κ.α. Στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ αυτή την στιγμή έχουν κατατεθεί 12 αντίστοιχες προτάσεις από περιφέρειες και δήμους (ενδεικτικά αναφέρονται Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Ρόδου, Ζακύνθου, Φιλοθέης, Σπάρτης κ.α.).
 
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
Το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου παίρνει "Α"
EΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2: Από Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων
Eτήσια Γενική Συνέλευση ΠΟΒΑΣ με μεγάλη συμμετοχή
Ξεκινά η βΆ φάση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ
Νέα επένδυση 10 εκατ. προαναγγέλλει η GlobiLED
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εξοικονόμηση με εξυπνα οδοφωτιστικά LED
Επαγγελματική κατάρτιση για εξοικονόμηση
Smart City ο Ασπρόπυργος
ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ: Προηγμένες τεχνολογίες κλιματισμού βέλτιστης εξοικονόμησης
Γ. Στασινός: Να ξεκινήσει άμεσα η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση
ΤΕΕ:H νέα Τεχνική Οδηγία για τον Οδοφωτισμό
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook