Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Συνέδριο ΕΣΔΑΚ: Κυκλική Οικονομία και η Βίβλος… για τα απόβλητα
 Πάνω από 350 σύνεδροι και 60 κορυφαίοι ομιλητές συμμετείχαν στο διήμερο συνέδριο ου διοργάνωσε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία». Τα 10 συν 1 συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την Κυκλική Οικονομία, δίκαια θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια Βίβλο για τα απόβλητα, χρήσιμη για όλους.

Τα 10+1 σημεία που προέκυψαν από το συνέδριο θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στην έντυπη έκδοση του Ecotec, στο τεύχος Απριλίου.

Το συνέδριο ήταν ουσιαστικά το πρώτο που πραγματοποιήθηκε μετά το νέο νόμο σχετικά με την ανακύκλωση και έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κεντρικής διοίκησης να έρθουν σε επαφή με τα στελέχη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να λύσουν πολλές από τις απορίες που είχαν παρουσιαστεί.

Η Κρήτη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της Ε.Ε, αφού αναλύθηκαν οι άξονες των μελλοντικών αξιολογήσεων σχετικά με την αποδοτικότητα των δομών ώστε οι σχεδιασμοί να προχωρούν παράλληλα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση έγιναν τόσο από τον επίτροπο της Ε.Ε. Γιώργο Κρεμλή, όσο και από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, οι οποίοι και τόνισαν ότι η απόσταση Ελλάδας – Βρυξελλών μειώνεται, ενώ και οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να σταθούν στο πλευρό των τοπικών φορέων, στηρίζοντας τον προγραμματισμό τους.

Το Συμπέρασμα

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε ως προς τη βάση της Κυκλικής Οικονομίας, περικλείεται στα εξής:

-Ορθή απόρριψη με προσεκτική διαλογή στη πηγή.

-Σωστή και προγραμματισμένη αποκομιδή.

-Ορθολογική επεξεργασία και διαχωρισμός σε ρεύματα.

-Ανάκτηση υλικών και ενέργειας.

-Επανα προώθηση των υλικών στην αγορά για κατασκευή νέων.

Η δήλωση

«Το πρώτο Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. πέρασε στην ιστορία και κρίνοντας από όσα ακούσαμε από τους προσκεκλημένους μας εισηγητές, αλλά και τους συνέδρους, καταχωρήθηκε στα επιτυχημένα συνέδρια του κλάδου. Αυτό φυσικά και μας γεμίζει ικανοποίηση αλλά και μεγαλώνει την ευθύνη μας απέναντι τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους φορείς της Κρήτης.

Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω όλους τους εισηγητές, καθώς και όλους τους συνέδρους, ειδικά εκείνους που ταξίδεψαν από πολύ μακριά, όπως επίσης και όλους τους συναδέλφους της Αυτοδιοίκησης που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Να ευχαριστήσω επίσης τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου και Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό για την αιγίδα τους, καθώς επίσης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την υποστήριξή του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρης Μαμουλάκης.

Τα συγχαρητήρια του προέδρου του φορέα, απέσπασαν και οι συνεργάτες του στο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που προετοίμασαν το Συνέδριο με εξαιρετικά οργανωτική επιτυχία.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δηλώσεις εισηγητών: https://www.youtube.com/watch?v=FIJ1x1OEzKY&t=5s

1η ημέρα εργασιών: https://www.youtube.com/watch?v=QxR-jykfQQE&t=20996s

2η ημέρα εργασιών: https://www.youtube.com/watch?v=k-nEUgZrgqk

Όλα τα video στο κανάλι του

Ε.Σ.Δ.Α.Κ.: https://www.youtube.com/channel/UCVYV8z3EVznpu5kBcTz0hOg
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
ΕΣΔΑΚ:192 κομποστοποιητές για χρήση στις σχολικές μονάδες
Ρένα Δούρου: «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει»
ΕΔΣΝΑ: Για την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού
O Γ. Πατούλης στην ΟΕΔΑ Φυλής
Γ. Πατούλης: Να μη γίνουμε Νάπολη…
Τα απόβλητα και οι λύσεις στο Μυστρά
ΚΕΔΕ: Στον Μυστρά για τα απόβλητα της Πελοποννήσου
Απάντηση ΕΔΣΝΑ σε δημοσιεύματα
Αγ. Παρασκευή: Ο καφέ κάδος… πάει Λαϊκή Αγορά
Ξεκινά το CirClE2018 στα Χανιά
Ιntrakat: Υπογραφή Σύμβασης για απόβλητα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook