Ξεκινούν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου σε όλη τη χώρα, για το ευρύ κοινό και την μαθητική κοινότητα. Η δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» έχει ελεύθερη είσοδο για όλους και θα συνδέσει τον πολιτιστικό και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Φέτος συμμετέχουν 40 δήμοι, αριθμός ρεκόρ, σε σχέση με άλλες χρονιές. Αναλυτικά:

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ο στόχος

Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Προϊστορία της δράσης

Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Το 2016 συμμετείχαν φορείς από 36 νομούς, το 2017 140 φορείς από 37 νομούς της επικράτειας. Φέτος συμμετέχουν φορείς από 40 νομούς.

Συμμετοχές

Συγκεκριμένα 46 Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 20 Δήμους, 22 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 10 Μουσεία, 9 Ιερές Μητροπόλεις, 8 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Για το κοινό

Από την Πέμπτη 7 Ιουνίου έως την Κυριακή 10 Ιουνίου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων.

Οι νομοί

Στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετέχουν οι εξής νομοί: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαίας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Ρεθύμνου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου.