Εγκαίνια στη Μύκονο

Εγκαινιάστηκε η διασύνδεση της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα, περίπου τρεις μήνες μετά την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με τη Σύρο να αποτελεί το πρώτο διασυνδεδεμένο νησί. Σύντομα αναμένεται και η διασύνδεση της Κρήτης. Τα εγκαίνια στη Μύκονο πραγματοποιήθηκαν στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη.

Τα κέρδη της εν λόγω διασύνδεσης θα κυμαίνονται σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με τη διασύνδεση της Κρήτης θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σήμερα κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα προκύπτουν σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.

Ο υπουργός Ενέργειας, στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη πρωτοβουλίες του Υ.Π.ΕΝ. για τις ΑΠΕ:

- Στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, που θα οριοθετήσει σε όλη τη χώρα τις περιοχές που αυτές μπορούν να τοποθετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ευρωπαϊκές πρακτικές που σχετίζονται με τη σωρρευτικότητα.

- Στο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επιτρέπει στους καταναλωτές ενέργειας να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

Στο χαιρετισμό της, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κορίνα Κρέτσου αναφέρθηκε στην στήριξη της Ε.Ε. στη διασύνδεση και των άλλων νησιών: «Χαιρετίζω τα σημερινά εγκαίνια και συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτού του έργου», και δεσμεύτηκε ότι «τα επόμενα χρόνια η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων - ένα ακόμα παράδειγμα της στήριξης που παρέχει η Ε.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».