Έκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ στη Ραφήνα: Ενίσχυση πυροπαθών-10 πρωτοβουλίες "ανάσα"- Ομοψυχία στην Αυτοδιοίκηση

Αποφάσεις για την ανακούφιση των πυρόπληκτων δήμων της Αττικής, έλαβε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μετά την συνεδρίαση του ΔΣ στη Ραφήνα, ένα από τα επίκεντρα της πύρινης λαίλαπας, της 23ης Ιουλίου. Ομόφωνα αποφασίστηκε άμεση χρηματική ενίσχυση στους τρείς δήμους, στήριξη των παιδιών των οικογενειών που υπέστησαν τις συνέπειες της φονικής πυρκαγιάς, ενώ μέσα από 10 πρωτοβουλίες , μετά από εισήγηση του προέδρου κ. Γιώργου Πατούλη, προετοιμάζεται η επόμενη ημέρα της ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές, μέσα από συνεργασίες και συνέργειες. Το Ecotec, βρέθηκε στη Ραφήνα και μεταφέρει το κλίμα από την έκτακτη συνεδρίαση, καθώς και αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, οποίος αναφέρθηκε στην ομοψυχία που πρέπει να διακρίνει όλους μας, αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αναλυτικά:

«Η Αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να απαλύνουμε τα τραύματα που έχουν δημιουργηθεί, στους πυροπαθείς και στις οικογένειες τους, μέσα από μια διάθεση άμεσης χορήγησης ποσών διαχείρισης διότι υπάρχουν άνθρωποι που καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία, καταστράφηκαν ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος» ανέφερε ο κ. Πατούλης βγαίνοντας από την αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ, της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκα στη Ραφήνα, ακριβώς για να βρεθεί η ηγεσία της ΚΕΔΕ στην καρδιά των προβλημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει άμεσα η Ένωση είναι οι παρακάτω:

1.Η ΚΕΔΕ θα διαθέσει άμεσα το ποσό των 600.000 ευρώ στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων. Η κατανομή, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι 200 χιλιάδες ευρώ για τον κάθε δήμο. Τα ποσά αυτά θα δοθούν μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων κατά προτεραιότητα, σε οικογένειες που καταστράφηκε η πρώτη κατοικία τους.

2.Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τη στήριξη των πυροπαθών προτείνει να αποδεσμευθεί και να διατεθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 1,5 εκατ. Ευρώ. (500 χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα από τους παραπάνω δήμους).

3.Η ΚΕΔΕ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό αλληλεγγύης για όσους θέλουν να βοηθήσουν τους πυροπαθείς. Το ποσό θα αποδοθεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές στους πυροπαθείς της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο λογαριασμός αλληλεγγύης έχει ανοιχθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

«ΚΕΔΕ- ΙΒΑΝ GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

4.Η ΚΕΔΕ απευθύνει αίτημα προς Δημάρχους να φιλοξενήσουν σε κατασκηνώσεις των Δήμων παιδιά πυροπαθών και να τους παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη.

5.Διάθεση κλιμακίου μηχανικών στους πυροπαθείς δήμους σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον Πρόεδρό της Γ. Στασινό. Στόχος είναι η ταχύτερη αυτοψία και καταγραφή οικοσκευών προκειμένου να γίνει άμεσα η απόδοση των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

6.Η ΚΕΔΕ, εφόσον κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει στην άμεση εκπόνηση μελέτης για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν.

7.Μέσω του γραφείου απόδημου ελληνισμού της ΚΕΔΕ εξετάζονται τρόποι και διαδικασίες στήριξης παιδιών πυροπαθών.

8.Η ΚΕΔΕ διατυπώνει το αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών που επλήγησαν να μην υποβληθούν την τρέχουσα, αλλά την επόμενη φορολογική περίοδο.

9.Να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες δήμους με νομοθετική ρύθμιση να παραμείνουν σε λειτουργία και το επόμενο διάστημα της θερινής περιόδου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των περιοχών που επλήγησαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

10.Διάθεση κονδυλίων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

Οι συνεργασίες

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έχει ήδη επικοινωνήσει με εκπροσώπους της ομογένειας, όπως με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος του έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης. . Αντίστοιχη επικοινωνία έγινε και με το Γενικό Γραμματέα των Δήμων της Κύπρου.

«Η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, ενωμένη πάνω από κόμματα και παρατάξεις και με ομοψυχία, λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πυροπαθών. Η σκέψη μας βρίσκεται στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις περιουσίες τους που έγιναν στάχτη σε μία νύχτα. Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα και χρειάζεται να δούμε με συγκεκριμένα βήματα πώς θα βοηθήσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.