«Ξαναζεί» η λίμνη Κάρλα

Παρουσία της επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ. Κορίνας Κρέτσου εγκαινιάστηκε η ανασύσταση της λίμνης, που είχε αποξηρανθεί το 1962. Ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα ζωντανεύει και πάλι. Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αφορά στη δημιουργία μιας μεγάλης υγροτοπικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων. Στην ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα ζούν 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών, ενώ αρδεύονται από τα νερά της 150.000 στρέμματα. Αναλυτικά:

Το μεγαλύτερο έργο στα Βαλκάνια

Εκτός από την Επίτροπο κ. Κρέτσου στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Με το συγκεκριμένο έργο αναβιώνει και ζωντανεύει ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα, αφού η λίμνη Κάρλα θα δημιουργήσει εκ νέου την χαμένη βιοποικιλότητα στην περιοχή. Οφείλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μία μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας» ανέφερε η κ. Κρέτσου.

«Τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση, όλοι οι ζωντανοί φορείς της κοινωνίας είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να πάμε σε μια νέα φάση, που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι στην ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα ζούν 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών, ενώ αρδεύονται από τα νερά της 150.000 στρέμματα.

Το έργο

Το μεγάλο έργο «Επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας» άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το συνολικό αντικείμενο του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 €.