Μπαταρία του ευρωπαϊκού Νότου η Ελλάδα

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρη, σε ομιλία του στο 2ο Athens Investment Forum, υποστήριξε την ανάπτυξη των ΑΠΕ, συγκεκριμένα την μόνη καθαρή ενέργεια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο υποστήριξε πως πρέπει, ταυτόχρονα, να υλοποιηθούν επενδύσεις σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους, που θα μετατρέψουν τη χώρα από εισαγωγέα ενέργειας σε μπαταρία του ευρωπαικού Νότου. Αναλυτικά:

-Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ

– Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση

– Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων.

«Μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά» ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Αυτό το σύνολο, ενιαίο και συμπληρωματικό, των επενδύσεων, αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας.

«Εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε χρόνια τώρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι προωθούμε νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν κι άλλες πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν. Ωφελημένες θα βγουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θα μπορούν έτσι να κάνουν ευκολότερα τον μακροπρόθεσμό προγραμματισμό τους» ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Όπως υποστηρίζει ωφελημένη θα είναι και η κοινωνία αφού οι Έλληνες μέσω των ΑΠΕ θα μπορούν να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τσέπη τους με φθηνότερο ρεύμα, περιβαλλοντικά οφέλη με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και κοινωνικά οφέλη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Φυσικό αέριο

Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στα εγχώρια καύσιμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δηλαδή στον άνεμο και στον ήλιο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα νερά, αφού και ο λιγνίτης θα αποσυρθεί σταδιακά από το ενεργειακό μίγμα της χώρας. «Δεν έχει νόημα να καταργήσουμε τον λιγνίτη επειδή ρυπαίνει και να τον αντικαταστήσουμε με εισαγόμενα καύσιμα σαν το φυσικό αέριο, απλά επειδή ρυπαίνουν λιγότερο. Πράγματι, το φυσικό αέριο ρυπαίνει λιγότερο από τον λιγνίτη και είναι χρήσιμο για λόγους ισορροπίας κι ευστάθειας του συστήματος για ένα μεταβατικό διάστημα. Κι εμείς ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουμε έγκαιρα ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση μέσω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης Άδειας Παραγωγής για μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 670 MW στην περιοχή της Κομοτηνής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Περιστέρης.