Ηλιακός αγώνας ράλι

O αγώνας των ηλιακών αυτοκινήτων ήταν συγκλονιστικός, καθώς διένυσαν μιαν απόσταση 3.000 χλμ (1.865 μιλίων), από το Ντάρβιν μέχρι την Αδελαϊδα, από τον Βορά δηλαδή έως το Νότο της Αυστραλίας. Στην 30η επέτειο του διαγωνισμού η νικήτρια ομάδα του World Solar Challenge, προήλθε από την Ολλανδία, μέλος της ομάδας NUON SOLAR TEAM, η οποία και συμμετείχε με τρείς ομάδες στην φετινή διοργάνωση, η όγδοη συνολικά, στην ιστορία του θεσμού.

Οι ομάδες αποτελούνταν από φοιτητές πανεπιστημίων, από 30 χώρες στον κόσμο (ΗΠΑ, Χιλή, Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Βέλγιο, Ιαπωνία, Αγγλία, Αυστραλία, Μαλαισία, Σουηδία, Ιράν, Ινδία, Χονγκ-Κονγκ, Ν. Αφρική, Σουηδία, Πολωνία, Ταυλάνδη, Καναδάς, Ν.Κορέα,Ταιβάν).

Οι ομάδες θα έπρεπε, κατά την διάρκεια της επταήμερης κούρσας, να κατασκηνώσουν στην έρημο αλλά και να είναι αυτάρκεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε η κίνηση των οχημάτων να γίνεται αποκλειστικά με την δύναμη του ήλιου.

Τα οχήματα είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από τους φοιτητές. Το Bridgestone World Solar Challenge είναι ένας διαγωνισμός σχεδιασμού για ν αναδειχτεί το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο.

Η διετής εκδήλωση επιδιώκει να εμπνεύσει μερικούς από τους λαμπρότερους νέους επιστήμονες στον πλανήτη για να εμπνεσυτεί πάνω στα θέματα των βιώσιμων μεταφορών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία των ηλιακών οχημάτων και τις διαφορετικές φιλοσοφίες στον σχεδιασμό τους .