Πρόγραμμα Smart Islands VS Κλιματικές Αλλαγές

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Smart Islands Education 2017. Δέκα καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου από την Κεφαλονιά, την Κρήτη, τη Λέσβο, την Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σαλαμίνα, τη Σάμο ταξίδεψαν στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου New Wrinkle, για να γνωρίσουν διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να μετατρέψουν ένα νησί σε «έξυπνο».

H New Wrinkle (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία), σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και με την επιστημονική επιμέλεια του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ, οργάνωσε – για πρώτη φορά στην Ελλάδα - ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Smart Islands Education 2017.

Το Smart Islands Education 2017 είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον ελληνικό νησιωτικό χώρο. Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου Fraunhofer, στο Κάσελ της Γερμανίας, τον Αύγουστο του 2017 (21-25 Αυγούστου).

Μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι καθηγητές και ταξίδεψαν στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου, με καλυμμένα όλα τα έξοδα, για να γνωρίσουν διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να μετατρέψουν ένα νησί σε «έξυπνο».

«Έξυπνο» χαρακτηρίζεται ένα νησί το οποίο, συνδυάζοντας δράσεις περιορισμού και προσαρμογής, ενισχύει την ανθεκτικότητά του στις κλιματικές αλλαγές.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος κατέστη εφικτή χάρη στις χορηγίες της SIEMENS, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του ΑΔΜΗΕ. Τελούσε δε υπό την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Smart Islands Education 2017 εστίασε στους παρακάτω τεχνολογικούς τομείς:

-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

-Διαχείριση Υδάτων

-Διαχείριση Αποβλήτων

-Κινητικότητα

-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας.

-Βιοενέργεια