Επίσκεψη του Ecotec στο ΚΔΕΠ στην Κάντζα- Συνέντευξη Κώστας Σταματάκης

Το Ecotec επισκέφθηκε το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ A.E., που επί σειρά ετών διενεργεί δοκιμές και εργαστηριακούς ελέγχους. Συνάντησε το διευθυντή του ΚΔΕΠ κ. Κωνσταντίνο Σταματάκη, ο οποίος ενημέρωσε για τις λειτουργίες του Κέντρου και τις δυνατότητές του.

Το προσωπικό του κέντρου μας ξενάγησε στους χώρους των δοκιμών και των ελέγχων και μας εξήγησε τις δραστηριότητες του κάθε τμήματος. Η εμπειρία από το ΚΔΕΠ και τα εξειδικευμένα στελέχη ήταν πολύτιμη, όπως πολύτιμη είναι και η συνεισφορά του, καθώς ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις της πιστοποίησης των υλικών και του εξοπλισμού.

Το ΚΔΕΠ της σύγχρονης εποχής

Κέντρο πιστοποίησης υλικών κι εξοπλισμού διεθνών προδιαγραφών στην Κάντζα

Κ. Σταματάκης: «Αυτό το Κέντρο δεν κατασκευάστηκε για να βοηθήσει μόνο τη ΔΕΗ αλλά και την ελληνική βιομηχανία και τη βιοτεχνία, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικά για τα προϊόντα τους».

Κείμενο: Μ. Σταθακόπουλος

Φωτό: Αρχείο Ecotec

–ECOTEC: Έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα κέντρο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

–Κ.ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ: Είναι κέντρο δοκιμών αλλά θα μπορούσαμε να πούμε κέντρο «ερευνών». Γιατί μπορεί η λέξη «έρευνα» να ταιριάζει περισσότερο σε πανεπιστήμιο, αλλά εμείς εδώ κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα, με την οποία λύνουμε προβλήματα, και υποστηρίζουμε όλη την ΔΕΗ. Ψάχνουμε να βρούμε αιτίες αστοχίας και εστίες προβλημάτων, και άρα πρόκειται για εφαρμοσμένη έρευνα.

Στο ΚΔΕΠ έχουμε 16 εργαστήρια ταξινομημένα σε 4 ομάδες προσανατολισμένες σε κάποια δραστηριότητα.

(Ολόκληρη η συνέντευξη και το φωτορεπορτάζ στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου στην έντυπη μορφή του Ecotec)