Καταστροφική αλιεία με συνέπειες για όλους

Παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα, αναδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με μια εκτίμηση της έκτασης από την εμπορία προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προστατευόμενα είδη οπως ο Πετροσωλήνας, η Πίννα, η Μπουρού, η Κοχύλα, καθώς και ο λεγόμενος γόνος διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια. Κινδυνεύουν, πάντως, και οι καταναλωτές από την κατανάλωση αυτών των ειδών. Συγκεκριμένα:

«Σε ένα σύνολο 70 εστιατορίων τα οποία εν αγνοία τους συμμετείχαν στην έρευνα αυτή, το 80% είτε είχαν τα παραπάνω προστατευόμενα είδη στο μενού τους, ή δήλωσαν στους ερευνητές που τους προσέγγισαν ως πελάτες, ότι για σκοπούς μεγάλης παραγγελίας θα μπορούσαν να προμηθευτούν με διάφορα προστατευόμενα είδη, εάν έχουν περιθώριο λίγων ημερών. Πολλοί ήταν αυτοί που μας δήλωσαν ότι “με χαρά μπορούν να μας σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα” (νόμιμο ή παράνομο)» αναφέρει το Αρχιπέλαγος.

Όπως εξήγησαν κάποιοι υπεύθυνοι εστιατορίων, προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από αλιείς που δεν είναι επαγγελματίες. Αυτοί τα ψαρεύουν (παράνομα) είτε με ψαροντούφεκο και μπουκάλα, είτε έχουν «ειδικευθεί» στην αλιεία πετροσωλήνα με κομπρεσέρ.

Πέρα από τα εστιατόρια αυτά, περισσότερες από 100 ιστοσελίδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προβάλουν στο διαδίκτυο το μενού τους που περιέχει κάποια από αυτά τα προστατευόμενα είδη.

Επιπτώσεις

Μια ιδιαίτερα καταστροφική αλιεία διότι το όστρακο ζει μέσα στα βράχια, και για να ψαρευτεί, οι δύτες με σφυριά ή κομπρεσέρ προκαλώντας εκτεταμένη καταστροφή στις παράκτιες ζώνες.

Για να φτάσει σε μέγεθος κατάλληλο για βρώση ο πετροσωλήνας, απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του είδους ανέρχεται στα 0.2cm/έτος. Αυτό κάνει αδύνατη την αποκατάσταση του πληθυσμού.

Τα είδη όπως ο Πετροσωλήνας και η Πίννα μπορούν να συσσωρεύσουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο) αλλά και οργανοχλώριων (PDB, DDT).

«Αυτό τα καθιστά επιβαρυντικά για την υγεία αυτών που τα καταναλώνουν, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι τρώγοντας τα (και τις τοξικές ουσίες που περιέχουν) θα λύσουν τα αφροδισιακά τους προβλήματα» καταλήγει το Αρχιπέλαγος.