Με όραμα τα «Έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά

Στο συνέδριο του προγράμματος ELEMED που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φάρος) έλαβε μέρος ως ομιλητής με θέμα ´´Εξηλεκτρισμός και Νησιωτικότητα´´ ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς. Η δράση προωθεί την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα ELEMED (Electrification in the Eastern Mediterranean) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, μέσω του συστήματος «cold ironing» σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.

Κύριο θέμα της ενότητας στην οποία συμμετείχε ο κ. Κουκάς ήταν η νησιωτικότητα, με έμφαση στις μεθόδους ανάπτυξης βιώσιμων νησιωτικών κοινοτήτων, ανάδειξη παραδειγμάτων προς μίμηση από παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συζήτηση για τις στρατηγικές που θα χρειαστεί να χαραχθούν ώστε μέσω της τεχνολογίας του εξηλεκτρισμού να οδηγηθούμε στο εγγύς μέλλον σε «έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά.

«Η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει εστιάζει στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και όλα τα θετικά που μπορεί να αποφέρει όπως αυτή της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων από τα οχήματα, με στοχευμένες κινήσεις και δράσεις» ανέφερε ο δήμαρχος Μυκόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του Α´ Βαθμού Αυτοδιοίκησης από τη νησιωτική Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του, την προσπάθεια του νησιού για την βιώσιμη μετακίνηση.

«Υλοποιείται σταθερή προσπάθεια από το Δήμο Μυκόνου για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού καθώς και των επισκεπτών συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας, την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων και στο ευρωπαϊκό δίκτυο CIVITAS».

Μίλησε ακόμη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την αποθήκευση της ενέργειας και για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Περισσότερα για την ομιλία του δημάρχου Μυκόνου στο συνέδριο του προγράμματος ELEMED, αλλά και την επίσκεψη του στην έκθεση Verde tec, στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Ecotec.