Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝερόΕιρ. Αγαπηδάκη για το νερό στο Βόλο

Ειρ. Αγαπηδάκη για το νερό στο Βόλο

Την εθνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Εκτός των άλλων η κ. Αγαπηδάκη  ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή, υλοποιείται σχέδιο παρέμβασης που περιλαμβάνει επιδημιολογική επιτήρηση προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα, νοσήματα όπως η γαστρεντερίτιδα.

Οι γιατροί παρακολουθούν στις 26 δομές υγείας που υπάρχουν στη Θεσσαλία, το σύνδρομο των συμπτωμάτων, προκειμένου να δίδονται για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο τα δείγματα.

Στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί συντονιστικό κέντρο δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο ικανά στελέχη δημόσιας υγείας που έχουμε στη χώρα», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Μέχρι σήμετα έχουν γίνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνονται στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα:

«όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

Έχει δοθεί εντολή για συν- εφημέρευση των νοσοκομείων της Λάρισας και τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι δομές υγείας της περιοχής.

Κατά την ενημέρωση, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα.

Τα στάσιμα νερά

Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, γι΄αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. «Μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Επίσης, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με τα νεκρά ζώα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Για τη γραμμή κλίσης που λειτούργησε από τις πρώτες ημέρες, έχουν γίνει 100, περίπου, κλήσεις και οι περισσότερες αφορούσαν πρακτικές οδηγίες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου για νερό

«Ο Βόλος σήμερα, 15η μέρα, δεν έχει πόσιμο νερό. Οι πληροφορίες που έχετε δώσει είναι εντελώς υποτυπώδεις και ο κόσμος δεν έχει εικόνα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το νερό, δεν έχει εικόνα ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει και δεν έχει σταθερή ενημέρωση από εσάς», είχε δηλώσει προηγουμένως η πρόεδρος της ΚΟ Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι στη Λάρισα η δυσοσμία είναι έντονη, σε ορισμένες περιοχές δεν λειτουργεί ο υγειονομικός καθαρισμός και τα λύματα ρίπτονται στο ποτάμι. Είπε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα και εκεί με την αποκομιδή απορριμμάτων και επικίνδυνων υλικών, αλλά και με την αποκομιδή των νεκρών ζώων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ