Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕιδήσειςEκδηλώσειςΟικονομικό Φόρουμ Δελφών: Γεωπολιτική και Ορυκτοί Πόροι

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Γεωπολιτική και Ορυκτοί Πόροι

Στο πάνελ του Φόρουμ συμμετείχαν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ορυκτών Πόρων, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Kων/νος Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι συγκυρίες της αγοράς αλλά και της προώθησης των νέων πράσινων τεχνολογιών που θα απαιτήσουν αύξηση στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών.

«Η εξορυκτική βιομηχανία είναι θεμελιώδης τομέας για την οικονομία όσο και παράγοντας που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Πράσινη Μετάβαση και την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με κάποια αποθέματα παγκόσμιας κλάσης όπως βωξίτη ή χαλκού, με σημαντικό πλεονέκτημα στα logistics λόγω της γεωγραφίας μας, με εξωστρέφεια και εφαρμογή της πολιτικής μας για τα Ορυκτά, μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα» ανέφερε η κ. Σδούκου.

Η οποία πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα υπάρχουν στην ατζέντα του Υπουργείου συγκεκριμένα βήματα για τον τομέα των πρώτων υλών σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για το 2024 και το EU CRM Act, τονίζοντας ωστόσο πως η εξορυκτική διαδικασία δεν πρέπει να αναπτύσσεται εις βάρος  του περιβάλλοντος.

«Οι ανάγκες υιοθέτησης νέων τεχνολογιών αυξάνουν σημαντικά τη ζήτηση ορισμένων ορυκτών πρώτων υλών. Η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθιστά την εξορυκτική δραστηριότητα μη ανταγωνιστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τόνισε ο προέδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.

Ο κ. Mark Rachovidis, επίτιμος πρόεδρος EUROMINES επεσήμανε ότι: “Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η οποία θα καθορίσει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

«Εάν συνεχίσουμε να “εξάγουμε” ρύπανση και να εισάγουμε πρώτες ύλες όπως σήμερα, τότε η Πράσινη Μετάβασή μας δεν μπορεί να ευημερήσει. Η εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής εξόρυξης για υψηλές εισαγωγές, εδραιώνει μια χαμηλότερη συμμόρφωση με το ESG, μειωμένη στρατηγική αυτονομία και μειωμένη ανθεκτικότητα” κατέληξε ο κ. Rachovidis.

Από την πλευρά του  ο  κ Αντώνης Λατούρος πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Αδρανών (UEPG) τόνισε: “Η Ευρώπη χρειάζεται 3 δισεκατομμύρια τόνους αδρανών υλικών ετησίως, καθιστώντας τα τον πιο χρησιμοποιούμενο φυσικό πόρο μετά το νερό και τον αέρα. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν χρειαζόμαστε αδρανή, αλλά περισσότερο πώς να τα προμηθεύουμε βιώσιμα και υπεύθυνα. Η ανακύκλωση, αν και είναι απαραίτητη, σήμερα καλύπτει μόνο το 12% της συνολικής ζήτησης”.

Μιλώντας ο εκτελεστικός πρόεδρος  του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Ευθύμιος Βιδάλης επεσήμανε ότι  « ο κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας εκπροσωπείται άξια από τον ΣΜΕ και εξέχουσες εταιρίες μέλη μας, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και τη θετική συμβολή τους στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, αλλά και των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης γενικότερα. Ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε και στο θέμα του χαρακτηρισμού των πρώτων υλών, Κρίσιμων και μη Κρίσιμων που εμπεριέχει προτεραιότητες, και ανέφερε πως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι απατηλός. “Η ΕΕ εισάγει 250 εκ ΜΤ  ετησίως μη κρίσιμες πρώτες ύλες. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση όλων των πρώτων υλών, γιατί θα δυνάμει θέτοντας κάποιες σε 2η προτεραιότητα θα επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της μειούμενης Ευρωπαϊκής εξορυκτικής δραστηριότητας (αδειοδοσία, κλπ.) αυξάνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Το ζητούμενο είναι μια ευρύτερη μακροπρόθεσμη οπτική” ανέφερε ο κ. Βιδάλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ