Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠαντελής Κάπρος: Ο καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ενεργειακ...

Παντελής Κάπρος: Ο καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ενεργειακή «κοσμογονία» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το θα γίνει το 2021…

Συνέντευξη στο Μιχάλη Σταθακόπουλο

Συνομιλώντας με τον καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και πρόεδρο στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή για το Υδρογόνο, είναι σα να «διαβάζεις» με σιγουριά το ενεργειακό μέλλον, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

Με λόγο σαφή και κατανοητό σκιαγράφησε τη νέα χρονιά, κατά την οποία προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), οικοδόμηση των βάσεων για την απολγιντιποίηση αλλά και άλλες ενεργειακές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την παγκόσμια κοινότητα, στο άμεσο μέλλον.

Βασικά θέματα της συνέντευξης ήταν η ενεργειακή ασφάλεια, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, η αποθήκευση ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα.

– Θα χαρακτηρίζαμε το 2021 χρονιά επανάστασης για τις εξελίξεις στην ενέργεια;

– H E.E. είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, κι έχει βάλει πάρα πολύ φιλόδοξους στόχους. Αυτό που συνέβη από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2020 είναι η αναβάθμιση των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου για το 2030 στο 55%, απόφαση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τους αρχηγούς κρατών.

Αυτό έγινε μετά από μελέτη πολλών τεχνολογικών και οικονομικών σεναρίων, και προετοιμάζεται τώρα η αναθεώρηση όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών ντιρεκτιβών για την ενέργεια: για ΑΠΕ, εξοικονόμηση κτλ.. Όλα αυτά μελετώνται στην Ε.Ε. με αριθμούς και με μαθηματικά μοντέλα, προτού γίνουν εισηγήσεις για νομοθετικές αλλαγές· και αυτούς τους αριθμούς τους προετοιμάζουμε εμείς με τα μαθηματικά μας μοντέλα, για όλες τις χώρες της Ευρώπης, εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) και να ορίσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, ιδίως για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2030.

Επίσης, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, πέρα από το 2030, πρέπει να οδηγήσει πλέον και νομοθετικά σε αυτό που ονομάζουμε «κλιματική ουδετερότητα», δηλαδή στο μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που σημαίνει μηδενισμό κάθε είδους καύσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό είναι ένα γεγονός που ενισχύει το ρόλο των ΑΠΕ αλλά και του υδρογόνου.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον τεύχος Ιανουαρίου 2021:

Τα περιοδικά μας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ