Η πανέμορφη ιταλική πόλη με τα περίφημα ψηφιδωτά, Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO για τα παλαιοχριστιανικά μνημεία, βρίσκεται στο έλεος των πλημμυρών, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία Εμίλια Ρομάνα, και την υπερχείλιση 21 ποταμών. Πάνω από 14 νεκροί, με τον αριθμό να θεωρείται από τους ειδικούς πως θα αυξηθεί τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από 250 και οι κατολισθήσεις ενώ ο πρώτος απολογισμός για τις ζημιές που έχουν υποστεί, η Ραβένα, η Μπολώνια και άλλες μικρότερες πόλεις, υπολογίζονται σε αρκετά δις ευρώ. Ειδικοί εκτιμούν πως το κόστος από τις καταστροφές θα ξεπεράσει και αυτό του πρόσφατου σεισμού, δηλαδή θα κυμανθεί πάνω από 20 δις.
Οι καταστροφές εκτείνονται σε 42 δήμους της Περιφέρειας ενώ πάνω από 25 χιλιάδες σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 άτομα που απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη εκτίμηση για αριθμό αγνοούμενων.
Τα ιταλικά μέσα, μεταδίδουν μαρτυρίες ανθρώπων που πραγματικά κολύμπησαν μέσα σε κατοικίες, ανάμεσα σε έπιπλα για να απεγκλωβίσουν παιδιά και ηλικιωμένους.
Πάνω από 5 χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις καταστράφηκαν, μεγάλο ποσοστό ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, γέφυρες κατέρρευσαν, και εκατοντάδες δρόμοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Δείτε το ρεπορτάζ της RAI
Είναι έργο της κλιματικής κρίσης;
Τον Μάιο του 1636, ένα τεράστιο πλημμυρικό φαινόμενο κατέστρεψε την πόλη. Τους επόμενους αιώνες, οι κάτοικοι, έφτιαξαν διώρυγες, αποξήραναν έλη, κατασκεύασαν υποδομές για να προστατέψουν τις νέες κτήσεις.
Το 2018, η UNESCO θέτει το θέμα των ιστορικών περιοχών της Ιταλίας που ζούνε κάτω από τον φόβο του νερού και των πλημμυρικών φαινομένων. Πρώτη στη λίστα η Βενετία, ακολουθεί όμως η Ραβένα. Μεγάλη πολιτιστική κληρονομία της Ευρώπης, κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάτω από το νερό και τις λάσπες.
Τον Μάιο του 2023, οι ειδικοί στην Ιταλία αποκαλύπτουν, πως λίγες ώρες βροχής, αντιστοιχούσαν σε βροχές ενός ολόκληρου εξαμήνου. Ο Pierluigi Randi, πρόεδρος της AMPRO (Επαγγελματική Μετεωρολογική Ένωση της Ιταλίας), δηλώνει στη La Repubblica πως αυτή είναι η κλιματική κρίση.
Η καταστροφή μέσα απο τον τηλεοπτικό φακό της ιταλικής τηλεόρασης:
Για ποιο λόγο;
Μα αφού η συγκεκριμένη περιοχή, εδώ και χρόνια, πλήττεται από ξηρασία. Ενώ σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, κάτι που συμβαίνει ήδη στην «απέναντι» όχθη της Μεσογείου, την Αφρική, έχει επισκεφθεί ήδη και την Ιταλία.
«Τίποτε, δεν θα είναι ίδιο πια» δηλώνει ο Φαμπρίτσιο Κούρτσιο ο οποίος τον Ιούνιο του 2022, είχε εκφράσει την πιθανότητα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα, ειδικά περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας, λόγω της λειψυδρίας. Με σκέψη για επιβολή περιορισμών στη χρήση του νερού, αφού τους τελευταίους 12 μήνες οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και οι χιονοπτώσεις κατά 70%.
Και τώρα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αφορά, το ακριβώς αντίθετο, σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιφέρει εναλλάξ φαινόμενα, ξηρασίας, ακραίων βροχοπτώσεων, χαμηλών θερμοκρασιών και καύσωνες.