Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΔιεθνήΣεισμός στην Ιαπωνία: Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά…

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά…

Ήταν 11 Μαρτίου του 2011 όταν σεισμός τέρας 9 Ρίχτερ χτυπά την Ιαπωνία, με την πρόκληση τσουνάμι αλλά και την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που 12 χρόνια αποτελεί μόνιμη περιβαλλοντική απειλή. Με το ραδιενεργό νερό του σταθμού αλλά και τα απόβλητα εκείνης της καταστροφής να μην έχουν ακόμη διαχειριστεί με ασφάλεια ενώ οι εργασίες για την απορρύπανση και τη διάλυση του σταθμού, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Το ένα εκατομμύριο τόνων μολυσμένου ύδατος που έχουν συσσωρευτεί σε δεξαμενές αποτελεί πονοκέφαλο για την ιαπωνική κυβέρνηση καθώς επιθυμεί μεν να το απορρίψει στον Ειρηνικό, έχοντας το «οκ» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), αλλά παρουσιάζονται μεγάλες αντιδράσεις από άλλους φορείς, οικολογικές οργανώσεις αλλά και τους πολίτες της χώρας.

Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας, κανείς ποτέ δεν θα είναι σίγουρος για την έκβαση που θα έχει η ρίψη του νερού στο περιβάλλον.

Κι αυτό, 12 χρόνια μετά…κι ενώ το εργοστάσιο δεν λειτουργεί, κι ενώ η Ιαπωνία, έκανε στροφή στις ΑΠΕ, μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο.

Η στιγμή της έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το 2024

Ο νέος σεισμός 7,5 Ρίχτερ, με την έλευση του 2024, μικρότερης έντασης από το 2011, αλλά εξίσου καταστροφικός, ανέδειξε πως στις μεγάλες φυσικές καταστροφές, η ανησυχία και η πιθανότητα πρόκλησης νέου πυρηνικού ατυχήματος παραμένουν ζωντανές ως εφιάλτης που ξυπνά και πάλι.

Μπορεί η Επιτροπή του ΟΗΕ, που συστάθηκε για να καταγράψει τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στον πληθυσμό, να μην διαπίστωσε καμία αρνητική επίπτωση  στους πολίτες, μετά το πόρισμα που δημοσιεύθηκε το 2021 και δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν: παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια και βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο της καταστροφής.

Το ραδιενεργό νερό μετά την επεξεργασία του φυλάσσεται σε δεξαμενές ασφαλείας. (πηγή φωτό: IAEA)

Όπως ανάλογη αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς παρουσιάστηκαν και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ.

Αλλά η Επιτροπή του ΟΗΕ, εκτίμησε πως απλά η προληπτική ιατρική και η ιδιαίτερη ιατρική μέριμνα που εφαρμόστηκε μετά το δυστύχημα στην Φουκουσίμα ανέδειξαν προδιάθεση που δεν είχε εντοπιστεί στο παρελθόν.

Αυτά, ανέδειξε, βέβαια η έρευνα του 2021, σήμερα όμως, τα στοιχεία αλλάζουν:

Στην αμέσως προηγούμενη πυρηνική καταστροφή, μετά αυτήν της Φουκουσίμα, στο Τσέρνομπιλ, και τριάντα επτά χρόνια μετά από το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να ερευνούν τις επιπτώσεις στην υγεία όσων εκτέθηκαν στην ακτινοβολία. Και κλήθηκαν να απαντήσουν εάν η έκθεση αυτή, επηρεάζει και άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, προκαλώντας σημαντικές βλάβες.

Μάλιστα, διατυπώθηκε το συμπέρασμα, πως εκτός από καρκίνο του θυρεοειδούς διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και σε άλλα όργανα.

Επιπτώσεις

Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, μηνιαίο ιατρικό περιοδικό που εκδίδεται από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση και καλύπτει όλες τις πτυχές των βιοϊατρικών επιστημών, έδειξαν ότι υπήρξε στατιστικά, σημαντικός αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης δευτερογενών όγκων του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του μεσοθηλίου, του οφθαλμού, των εσωτερικών γεννητικών οργάνων, των μηνίγγων, των ενδοκρινών αδένων, καθώς και σαρκώματος Kaposi.

Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος και των μαστών ήταν οι πιο συχνοί δεύτεροι πρωτοπαθείς όγκοι στις γυναίκες και του γαστρεντερικού, ουρογεννητικού και ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες.

Πάντως, μετά τον πρόσφατο σεισμό, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας διαβεβαίωσε την παγκόσμια κοινότητα πως τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία είναι ασφαλή.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2022 είχε ανακοινώσει πως θα ξαναρχίσει να σκέφτεται την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μετά τις εξελίξεις της νέας ενεργειακής κρίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

O πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ σήμερα…

Και στην Ευρώπη, που χαράζει δρόμους πλέον προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα πυρηνικά εργοστάσια στην εμπόλεμη ζώνη, προς το παρόν θεωρούνται ασφαλή, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Όλα φαίνονται να βρίσκονται σε μια διαρκή ανοικτή απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όσο το ενεργειακό κόστος αυξάνεται και καθορίζει βασικές παραμέτρους της οικονομίας.

Αν και η διαρκής απειλή από έναν καταστροφικό σεισμό μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομία, από το δυσβάσταχτο κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και της αποκατάστασης από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα όπως αυτό του 2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ