Το 95% της υπό ανάρτηση έκτασης στη φάση της αρχικής κύρωσης
Ήταν Σεπτέμβριος 2020 όταν ο υφυπουργός κ. Νίκος Ταγαράς, σε τηλεδιάσκεψη με τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και περιβαλλοντικούς φορείς, είχε δηλώσει πως στόχος για την εκπόνηση των δασικών χαρτών είναι η ολοκλήρωσή τους σε 2 έτη.
Το Δεκέμβριο του 2022, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά το 95% της υπό ανάρτηση έκτασης και το 90% της επικράτειας.
Για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, το Ecotec επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του περιοδικού και μίλησε στην εκπομπή «Τεχνολογίες Περιβάλλοντος».
Από τη συζήτησή μας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία, ενώ ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική σελίδα του TpressWebTV.
– Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εκπόνηση των δασικών χαρτών;
– Είναι μια μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Γιατί συζητούσαμε για τους δασικούς χάρτες, για πολλές δεκαετίες, χωρίς αυτοί να προχωρούν. Τώρα μπορεί ο καθένας να μπει διαδικτυακά σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα των δασικών χαρτών και να διαπιστώσει εάν η ιδιοκτησία του είναι δάσος ή όχι, καθώς και ποιος είναι ο χαρακτηρισμός του κάθε οικοπέδου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, και για την διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών αλλά και για τις επενδύσεις.
– Θα υπάρξουν άλλα στάδια για τους δασικούς χάρτες;
– Δεν θα υπάρξει άλλη διαδικασία καθώς έχει ολοκληρωθεί το έργο. Φυσικά, οι δασικοί χάρτες είναι ένα δυναμικό σύστημα. Ενδεχομένως να μπορεί να γίνεται κάποια αναμόρφωση και διόρθωση, ή αν δεν έχουν ληφθεί υπόψη κάποια δεδομένα της νομοθεσίας, να μπορέσουν αυτά, με ανάλογη τροποποίηση να συμπεριληφθούν στον επικυρωμένο δασικό χάρτη· αυτό πάντα θα γίνεται. Επίσης, εάν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει και αυτή να αποτυπώνεται στους δασικούς χάρτες. Ωστόσο, έχουμε πλέον, κλείσει για το 95% της αρχικής κύρωσης της υπό ανάρτηση έκτασης. Αυτό το 5% που παραμένει ανοιχτό, αφορά τις περιοχές όπου υπάρχουν αντιρρήσεις ή σφάλματα, τα οποία ονομάζουμε «πρόδηλα» και θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν είναι όντως σφάλματα προκειμένου να τα διορθώσουμε. Οπότε, όταν οι αρμόδιες επιτροπές κρίνουν και τις αντιρρήσεις, θα μπορέσουμε να πούμε πως έχουμε ολοκληρώσει 100% το έργο.
– Αυτή η εξέλιξη και η έγκαιρη επικύρωση των δασικών χαρτών θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι επενδύσεις;
– Οι επενδυτές θα γνωρίζουν τι υπάγεται στη δασική νομοθεσία και τι όχι· άρα θα ξέρουν για την κάθε περιοχή εάν μπορούν να προβούν σε επένδυση ή όχι. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πάρα πολύ σημαντικό, διότι θα υπάρχει διαφάνεια. Δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ούτε η προηγούμενη κατάσταση να ξεκινάει μια επένδυση και να διακόπτεται ή να καθυστερεί για πάρα πολλά χρόνια.
Το δεύτερο σημείο είναι πως όλα αυτά συνοδεύονται από ένα πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων στις οποίες προβήκαμε, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στις κυρώσεις των δασικών χαρτών. Δηλαδή να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση. Γιατί είχαμε πάρα πολλές περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως δασικές χωρίς να είναι, κάτι που δημιουργούσε πολλά προβλήματα και με τις ιδιοκτησίες και με τις επενδύσεις.
Είχαμε πάρα πολλές περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως «δάσος», ακόμα και λιμάνια ή βιομηχανίες, χωρίς να είναι «δάσος». Άρα χρειαζόταν να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσει να εξορθολογιστεί ο τελικός δασικός χάρτης.
– Θα φέρετε νέες ρυθμίσεις στη συνέχεια;
– Ναι, και μια από αυτές θα αφορά τις εκχερσωμένες εκτάσεις που είχαν δοθεί για καλλιέργεια σε ακτήμονες αγρότες. Αυτοί, πράγματι, εκχέρσωσαν δασικές εκτάσεις, το 1945 – 1950, κι έκτοτε αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται και παίρνουν κι επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν λοιπόν αυτές οι περιοχές θεωρηθούν πως είναι δασικές, θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Φέραμε λοιπόν στην Βουλή μια ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αυτές οι εκτάσεις θα συνεχίσουν να θεωρούνται αγροτικές για όσο καιρό, τουλάχιστον, λαμβάνουν επιδοτήσεις.
– Υπήρξαν και αποχαρακτηρισμοί;
– Στην Κρήτη υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις που καλύπτονται από ασπάλαθο και χαμηλή βλάστηση, οι οποίες θεωρούνταν δάσος. Για αυτή την περίπτωση εκδόθηκε ειδική εγκύκλιος, που πέρασε από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, και όλες αυτές οι πολύ μεγάλες εκτάσεις –εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα– αποχαρακτηρίστηκαν από δασικές.
– Και τι θα γίνει με τα αυθαίρετα σε δασική περιοχή; Ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του Υπουργείου;
– Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών έχουν πλέον φανεί όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και πρέπει να λυθούν, όπως είναι τα δασικά αυθαίρετα. Είδαμε, λοιπόν, πως υπάρχουν ολόκληροι συνοικισμοί που συνιστούν «αυθαιρέτες» κατασκευές.
Σε αυτή την περίπτωση δώσαμε τη δυνατότητα, μέσω μιας πλατφόρμας που θα μείνει ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου, να μπορεί ο καθένας από τους ιδιοκτήτες τέτοιων κατοικιών να παραθέσει διοικητικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η ιδιοκτησία του. Κάποια από αυτά τα αυθαίρετα έχουν και οικοδομικές άδειες, και δεν θα νομιμοποιηθούν αλλά θα τακτοποιηθούν για 30 χρόνια.
Εμείς θα ελέγξουμε ένα προς ένα αυτά τα ακίνητα, με τη βοήθεια και ειδικών τεχνικοοικονομικών μελετών, έτσι ώστε στη συνέχεια να καταρτιστεί κι ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα επικυρώνει όσα θα χαρακτηριστούν νόμιμα. Όσα όμως δεν χαρακτηριστούν νόμιμα, θα είναι τελεσιδίκως παράνομα και θα πρέπει να κατεδαφιστούν.
Δίνουμε, λοιπόν, ένα χρονικό περιθώριο να εξεταστούν οι οικιστικές πυκνώσεις. Δεν συζητάμε, όμως, για μεμονωμένα αυθαίρετα, αυθαίρετα σε περιοχές Natura, σε παραλίες και υδατορέματα, σε προστατευόμενες περιοχές γενικότερα κ.ά.