Ανάκαμψη 4%-4,3% για την ελληνική οικονομία το 2021 λέει το ΙΟΒΕ

Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε πρόσφατα, καταγράφει τις πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, λόγω COVID19, όπου η πανδημία προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία όχι απλώς μια πολύ έντονη διαταραχή, αλλά μια βαθιά κρίση, με την ισχυρότερη ύφεση να παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (8,6%) και η Ιαπωνία (5,7%), ωστόσο η διαδικασία του εμβολιασμού δημιουργεί προοπτικές εξόδου από την υγειονομική κρίση.

Η Ελλάδα

Στην χώρα μας παρουσιάστηκε μικρή υποχώρηση ύφεσης στην οικονομία το τρίτο τρίμηνο πέρυσι (11,7%) έναντι πτώσης ΑΕΠ 14,2% στο προηγούμενο τρίμηνο και αύξησης του ΑΕΠ 1,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Υποχώρηση ΑΕΠ 8,5% στο εννεάμηνο του 2020.

Πηγές: Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού, Υπουργείο Οικονομικών, Νοέμβριος 2020 – Second Post-Program Monitoring Report (No. 20/308), ΔΝΤ, Νοέμβριος 2020 – European Economic Forecast, autumn 2020, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νοέμβριος 2020 – Η Ελληνική Οικονομία 04/20, IOBE, Ιανουάριος 2021 –- Economic Outlook 107, ΟΟΣΑ, Δεκέμβριος 2020

Το ΑΕΠ

Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό, τα εγχώρια μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεών της και ο βαθμός απορρόφησης των έκτακτων πόρων από την ΕΕ, θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος. Από αυτά τα χαρακτηριστικά της πανδημίας θα εξαρτηθούν η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, κύριο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας, όπως και η διεθνής τουριστική κίνηση.

Τα σενάρια

Στο βασικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2021, με ρυθμό 4,0-4,3%. Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5,0-5,3%). Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις , η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%).

Συμπεράσματα:

Όπως ανέφερε επίσης, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, το ότι αρχίζει να φαίνεται το τέλος της κρίσης δεν σημαίνει πως αυτό είναι κοντά, ούτε ότι η πορεία προς τα εκεί είναι προδιαγεγραμμένη.

-Σταδιακά μέσα στη χρονιά, η οικονομία και η κοινωνία θα αφήνουν τις θέσεις άμυνας και θα τοποθετούνται για την επόμενη μέρα.

-Μόλις διαφανεί το τέλος του υγειονομικού προβλήματος, αναμένεται έκρηξη της ζήτησης, αλλά η επίδρασή της κάθε άλλο παρά ομοιόμορφη θα είναι.

-Ολόκληροι τομείς δραστηριότητας και επιμέρους κλάδοι θα υποχωρήσουν έντονα και άλλοι θα αναπτυχθούν κατακόρυφα.

-Η κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων στην τεχνολογία και τη διοίκηση επιχειρήσεων και δημόσιων μονάδων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Θα είναι καθοριστικό αν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο το υγειονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη αρκετά νωρίς την άνοιξη, όμως η προσδοκία για τουριστικά έσοδα που θα ξεπερνούν το μισό από όσο ήταν πριν την κρίση είναι αισιόδοξη» ανέφερε ο κ. Βέττας.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, σημαντικό τμήμα επιχειρήσεων θα βρεθεί σε σημαντική πίεση, γιατί τα χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά τους θα καθιστούν δυσχερή τη χρηματοδότηση στη συνέχεια ή γιατί η ζήτηση θα μειώνεται, ανάμεσα σε άλλους και για λόγους τεχνολογικής εξέλιξης.

Η κρίση πλήττει περισσότερο θέσεις εργασίας των νέων και όσων πολλών που δεν έχουν υψηλή εξειδίκευση.

Μέσα από την επείγουσα και συστηματική απλούστευση κανόνων και διαδικασιών, μπορεί να δημιουργηθεί νέα δυναμική, με ενίσχυση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε., με εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για θέματα Πολιτικής Προστασίας

Αντιπροσωπεία  της Κ.Ε.Δ.Ε., συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για θέματα συνεργασίας στον τομέα της …

Τα Περιοδικά μας