Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΑνασκόπηση των καιρικών φαινομένων για το 2023

Ανασκόπηση των καιρικών φαινομένων για το 2023

Από τον Θεόδωρο Κολυδά, το γνωστό μετεωρολόγο, πραγματοποιήθηκε στο X (πρώην Twitter) ανασκόπηση με τα σημαντικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα ανα μήνα. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, το 2023, ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Από την Μπάρμπαρα στον Κλέων και μετά στον Ντάνιελ και Elias… ζήσαμε τον πολυήμερο χιονιά του Φεβρουαρίου, τον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου και τις σφοδρές βροχοπτώσεις από τις κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου.

Συνοπτικά, το ημερολόγιο των καιρικών φαινομένων του 2023:

Ιανουάριος: «Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε σημαντικά πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα» γράφει ο κ. Θόδωρος Κολυδάς. Πλημμύρες στην Αρκαδία και Ξάνθη, κατολισθήσεις στη Μεσσηνία, ανεμοστρόβιλος στην Θεσπρωτία.

Φεβρουάριος: Ο μήνας της Barbara, με το πρώτο μισό του, αρκετά ψυχρό, και το δεύτερο μισό του θερμό.

Μάρτιος: Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές.

Απρίλιος: Με κανονικές τιμές θερμοκρασίας, για την εποχή, ο μήνας έδωσε την κακοκαιρία «Ilina» που έγινε ιδιαίτερα αισθητή, με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα.

Μάιος: Κι, όμως, ήταν ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα, με πλημμυρικά φαινόμενα σε Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Δυτική Αττική.

Ιούνιος: Ψυχρότερος στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με χαλαζοπτώσεις στα ηπειρωτικά και τριήμερη κακοκαιρία στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Ιούλιος: Πολύ ζεστός μήνας, με τις τιμές να ανεβαίνουν έως και 3,5 βαθμούς Κελσίου, μια περίοδο καύσωνα (12-26/7) και συνθήκες έντονης δυσφορίας σε όλες τις περιοχές της χώρας. Είναι ένας μήνας με πολύ θερμές αέριες μάζες, το φαινόμενο «Cleon» αλλά και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Αύγουστος: Με εναλλαγές κύλησε ο μήνας…η πρώτη εβδομάδα ήταν ζεστή, ενώ μεσολάβησε ένα δροσερό δεκαήμερο. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν πάνω από τις κανονικές τιμές.

Σεπτέμβριος: Ο μήνας που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Θόδωρο Κολυδά, πέρασε στην ιστορία ως ο μήνας των ρεκόρ βροχόπτωσης σε Θεσσαλία, Β. Εύβοια, Σποράδες και ανατολική Στερεά Ελλάδα. Και ο μήνας αυτός, με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές αλλά και την εμφάνιση των Daniel και Elias.

Οκτώβριος: Με τις υψηλότερες μέσες τιμές θερμοκρασίας των τελευταίων 15 ετών για όλες τις περιοχές, και με χαμηλές βροχοπτώσεις για την εποχή.

Νοέμβριος: Με ρεκόρ μέγιστων τιμών ανα μήνα και με υψηλότερες από τις κανονικές τιμές βροχοπτώσεων σε δυτική Ελλάδα, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, κύλησε ο μήνας.

Δεκέμβριος: Με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Περισσότερα ΕΔΩ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ