Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςEκδηλώσειςASHRAE: To συνέδριο για την απανθρακοποίηση-Ο κτιριακός τομέας στο προσκήνιο της μετάβασης στην πράσ...

ASHRAE: To συνέδριο για την απανθρακοποίηση-Ο κτιριακός τομέας στο προσκήνιο της μετάβασης στην πράσινη οικονομία

Η Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers [ASHRAE]), σε συνεργασία με την ASHRAE Hellenic Chapter, διοργανώνει στις 5-7 Οκτωβρίου στην Αθήνα το διεθνές συνέδριο «Building Decarbonization 2022», στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Στο συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, θα αναλυθούν από σημαντικούς ξένους κι Έλληνες ομιλητές βασικά σημεία ενός  κειμένου με προτάσεις της ASHRAE για την απανθρακοποίηση του κτιριακού τομέα, με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την υιοθέτηση στρατηγικών που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή από ενεργοβόρες κατασκευές.

Η βιομηχανία του κτιριακού τομέα ευθύνεται περίπου για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί το παγκόσμιο κτιριακό απόθεμα μέχρι το 2060. Καθώς η κοινωνία αντιμετωπίζει την πρόκληση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, η προσπάθεια για απανθρακοποίηση των κτιρίων και των συστημάτων τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικής ενεργειακής συμπεριφοράς με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το κείμενο της ASHRAE διατυπώνει συστάσεις για τη μείωση των εκπομπών μέσω ανακαινίσεων του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος και μέσω βελτιώσεων σε νέα σχέδια κτιρίων, καθώς μέχρι το 2030, το παγκόσμιο δομημένο περιβάλλον πρέπει να μειώσει τουλάχιστον στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (Greenhouse Gas [GHG])σε σχέση με το 2015.

Μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο Building Decarbonization 2022 είναι:

  • Απανθρακοποίηση υφιστάμενων κτιρίων. Μετατροπή της πολιτικής σε δράση.
  • Ενεργειακή απόδοση και ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος (Indoor Environmental Quality [IEQ]) στην εποχή της απανθρακοποίησης.
  • Φωτισμός απανθρακοποίησης.
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου. Η T Press είναι χορηγός επικοινωνίας και θα μεταφέρει όλες τις εξελίξεις μέσα απο τα περιοδικά της. Το Ecotec, θα είναι ένα απο τα περιοδικά που θα παρέχει αναλυτικό ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.

το πρόγραμμα του συνεδρίου[/box]

Οι εργασίες

Οι διοργανωτές του συνεδρίου ανακοίνωσαν πως θα γίνει δημοσίευση ενός ειδικού τεύχους του ερευνητικού περιοδικού της ASHRAE «Science and Technology for the Built Environment», το οποίο τεύχος θα φιλοξενήσει εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Το «Building Decorbonization 2022» θα παρακολουθήσουν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων και εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται στην προαγωγή του δομημένου περιβάλλοντος.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν και τα περιοδικά της T-Press, , τα οποία θα αναδείξουν με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τα κυριότερα σημεία των ομιλιών και των παρουσιάσεων.

Βασικοί ομιλητές

Οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου «Building Decarbonization 2022» είναι οι εξής:

– Kent Peterson (PE, FASHRAE, ASHRAE President 2007-2008, Vice President + COO P2S INC).

– Thomas Phoenix (Task-Force Co Chair, P.E., LEED AP, FASHRAE, ASHRAE President 2014-2015 , Mechanical Contractors, Inc. (MCI).

– Ginger Scoggins (PE, LEED AP, CEM, CxA, FASHRAE, ASHRAE President-Elect 2022-2023).

– Donald Colliver (Task-Force Co Chair, Ph.D. P.E., Professor, University of Kentucky, FASHRAE, ASHRAE President 2002-2003).

– Dr. Yousef Mohammed Al Horr (ιδρυτικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης του Κόλπου [GORD], Ντόχα, Κατάρ).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ