Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΑυστραλία: To Εθνικό Πάρκο Carnarvon στις φλόγες

Αυστραλία: To Εθνικό Πάρκο Carnarvon στις φλόγες

Χαρακτηρίστηκε ως «πυρκαγιά» κλιματικής αλλαγής, καθώς ξεκίνησε τέλη Σεπτεμβρίου, και ήδη έχει καταστρέψει περισσότερα από 100.000 εκτάρια στο Εθνικό Πάρκο Carnarvon. Στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στις 16 Οκτωβρίου, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να παρέμβουν σε 60 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο.

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει μια καταστροφική περίοδο δασικών πυρκαγιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των χαμηλών βροχοπτώσεων και των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, που αυξάνουν τα φορτία της καύσιμης ύλης.

Τουλάχιστον ένας νεκρός έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα ενώ πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί.

Σε αυτήν την εικόνα που αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus (Sentinel-2 στις 17 Οκτωβρίου), φαίνεται το υπέρυθρο αποτύπωμα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Carnarvon, καθώς και ο καπνός που δημιουργείται από τη φωτιά και μέρος της καμένης περιοχής.

Το Copernicus παρέχει κρίσιμα δεδομένα για την πρόληψη και την ετοιμότητα πυρκαγιάς, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και εκτιμήσεις κινδύνου πυρκαγιάς. Τα δεδομένα από τον δορυφόρο Sentinel-2 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της έκτασης των καμένων περιοχών από το διάστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ