Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Ήρθε η ώρα να μπουν καθαροί κανόνες στην Ανακύκλωση της χώρα μας

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τοποθετήθηκε σχετικά με το μείζον θέμα της ανακύκλωσης και με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισε πως «την ανάγκη να μπουν επιτέλους, με ευθύνη και πρωτοβουλία του κράτους, καθαροί κανόνες στην αγορά της ανακύκλωσης».

Η ΚΕΔΕ, βασικός μέτοχος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με ποσοστό 35% συναντήθηκε, το προηγούμενο διάστημα, με στελέχη της ΕΕΑΑ και στην ενημέρωση του ΔΣ του φορέα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως η Εταιρεία πλέον βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση κι αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από μη λήψη αποφάσεων για την αγορά ανακύκλωσης επί πολλά έτη.

«Όλη αυτή η ασφυκτική κατάσταση αφορά όλους τους Δήμους, αφού ο μπλε κάδος είναι το κύριο σύστημα ανακύκλωσης των περισσότερων ΟΤΑ της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Ήρθε η ώρα να παρθούν μέτρα»

Λόγω των συγκυριών, στην τοποθέτηση του, ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ενός νέου, διαφανούς και σταθερού πλαισίου λειτουργίας… «είναι επιτακτική ώστε να μπει τέλος σε έναν «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει και ο οποίος δεν ωφελεί κανέναν, δεν βοηθάει το ίδιο το έργο της ανακύκλωσης».

Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά από  τους αρμόδιους φορείς του Κράτους να αναλάβουν πρωτοβουλία ΑΜΕΣΑ και να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της αγοράς ανακύκλωσης.

«Δεν μας αφορά και δεν είναι δική μας δουλειά αν θα λειτουργούν ένα, δύο ή και περισσότερα συστήματα. Μας ενδιαφέρει αυτά που υπάρχουν, να λειτουργούν νόμιμα και με τους ίδιους όρους και κανόνες, έτσι ώστε στη συνέχεια οι Δήμοι, που θα σηκώσουν την επόμενη μέρα το κύριο βάρος της ανακύκλωσης, να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν νόμιμα, τι ακριβώς κάνουν, ποιο είναι το επιχειρησιακό τους σχέδιο, ποια είναι τα πραγματικά οικονομικά τους μεγέθη και αν είναι βιώσιμοι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς το ΔΣ.

«Η Αυτοδιοίκηση θέλει ένα καθαρό τοπίο στην ανακύκλωση, δεν θέλουμε μονοπώλια, αντίθετα, επιθυμούμε τον υγιή ανταγωνισμό»
.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν είναι μακριά η μέρα που το σύστημα θα καταρρεύσει και τότε οι Δήμοι μας θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Και για την κατάρρευση του συστήματος ανακύκλωσης, οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται θα είναι οι Δήμοι και οι τοπικές μας κοινωνίες».

Η ΕΕΑΑ θα έπρεπε την ώρα αυτή να είναι δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στην αγορά, με βάση την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου
.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε., με εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για θέματα Πολιτικής Προστασίας

Αντιπροσωπεία  της Κ.Ε.Δ.Ε., συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για θέματα συνεργασίας στον τομέα της …

Τα Περιοδικά μας