Δηλώσεις Κ. Σκρέκα για ΔΕΗ (Δείτε τα συνοπτικά αποτελέσματα του Ομίλου)-Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ

Για τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ έκανε δηλώσεις ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας με έμφαση πως η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 για την διάσωση της εταιρείας και τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη αποδίδει καρπούς

«Με σχέδιο και συνετό προγραμματισμό, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της τις ζημιές-ρεκόρ που κατέγραψε το 2018 και το 2019 και που την είχαν μετατρέψει σε συστημικό κίνδυνο για την εθνική οικονομία».

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι τα εξής:

-τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 886 εκατ. ευρώ έναντι 333,6 εκατ. ευρώ το 2019 και 260 εκατ. ευρώ το 2018.

«Το καλοκαίρι του 2019, παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια εταιρεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με κεφαλαιοποίηση ύψους μόλις 300 εκατ. ευρώ. Η εικόνα πλέον είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Η πιστοληπτική της ικανότητα έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους, καθιστώντας την εταιρεία ιδιαίτερα ελκυστική στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όπως άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας τον περασμένο μήνα’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

ΟΙ ΑΠΕ

Ωστόσο ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και σε έναν ακόμη ρόλο που καλείται να παίξει η εταιρεία και είναι αυτός για την προώθηση των ΑΠΕ.

«Ο όμιλος της ΔΕΗ πλέον έχει μπει σε μια νέα εποχή, προκειμένου να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αναλογεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Προχωράει στην υλοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οραματική μεταρρύθμιση της απολιγνιτοποίησης. Παράλληλα, αναβαθμίζει την εμπορική δραστηριότητά του με την εισαγωγή νέων προϊόντων, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και λειτουργώντας προς όφελος των καταναλωτών».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε κ. Γιώργος Στάσσης, δήλωσε τα εξής:

«Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση επιτεύχθηκε κυρίως λόγω των εσωτερικών δράσεων όπως η καλύτερη διαχείριση του παραγωγικού μας δυναμικού με μείωση των εκπομπών CO2 και του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ενισχυτικά λειτούργησαν και εξωγενείς παράγοντες όπως οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας λόγω και του COVID 19 καθώς και η κατάργηση των ζημιογόνων δημοπρασιών ΝΟΜΕ»

Σχετικά με τη νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας της χώρα μας ο κ .Στάσης είπε πως σημαντική πρόοδος υπήρξε στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, με παύση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων Αμύνταιο 1&2 σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δραστική μείωση των εκπομπών CO2.

«Παράλληλα θέσαμε τις βάσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου για τις ΑΠΕ. Έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή των φωτοβολταικών πάρκων 230 MW στην Πτολεμαΐδα, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με τη μορφή του project finance και είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου 50 MW στη Μεγαλόπολη» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του ομίλου για τα έργα ΑΠΕ, θα υλοποιηθούν κι άλλα έργα μέσω της έκδοσης αδειών παραγωγής 2 GW, της υποβολής αιτήσεων για επιπλέον άδειες περίπου 60O MW συμπεριλαμβανομένων και πλωτών φωτοβολταικών, ενώ θα αναπτυχθούν κι έργα αποθήκευσης ενέργειας δεδομένης της αύξησης διείσδυσης των ΑΠΕ΄.

Ελέγξτε επίσης

ΥΠΕΝ: Πέτυχε μείωση δέκα προστίμων για τους ΧΑΔΑ

Για ακόμη δέκα από τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, η χώρα μας, απαλλάσσεται από …

Τα Περιοδικά μας