Δήμος Τρικκαίων: η ανάπλαση του ποταμού Αγιαμονιώτη

Μια έκταση 45 στρεμμάτων πρόκειται πολύ σύντομα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους του δήμου, καθώς θα αναδειχθεί η μεγάλη σημασία του οικοσυστήματος, ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπλασης.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι προτάχθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Αγιαμονιώτη και του συνόλου της περιοχής, λόγω της σημασίας του. Τόνισε το ότι ουσιαστικά ο ποταμός συνδέεται με τον Μύλο Ματσόπουλου, ενώ αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά των μελετητών και στη σύνδεση του υγρού στοιχείου με τη δημιουργία νέου πόλου έλξης, σε συνδυασμό με τον Μύλο των Ξωτικών.

Με τη συμβολή δύο τρικαλινών αρχιτεκτόνων, των αδελφών, κ.κ. Λέτας και Θύμιου Σαλιάχη, προχωρά η ανάπλαση.

Όπως τονίζουν οι μελετητές:

– Βασικός σκοπός της μελέτης, είναι η «βιώσιμη ανάπλαση» για περιβαλλοντική ποιότητα και υγεία, κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και οικολογική βιωσιμότητα. – Ζητούμενο είναι η δημιουργία «ταυτότητας» για την πόλη και η περιοχή μελέτης αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό (πολιτισμικό) τοπίο, αποτύπωμα (αποτέλεσμα) της δράσης και αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα και της φύσης στο πέρασμα του χρόνου και ζωντανό μέσο μεταβίβασης της γνώσης σχετικά με την τοπική ιστορία και γεωγραφία.

– Ο Αγιαμονιώτης ποταμός, σε συνδυασμό με τον κυλινδρόμυλο Ματσόπουλου και το πράσινο που τον συνοδεύει, αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο στη διαμόρφωση του τοπίου και η περιοχή εμφανίζει «χαρακτήρα» διαφορετικό από άλλους ελεύθερους χώρους της πόλης, καθότι διαθέτει στοιχεία τοπίου διαφορετικά, εξέχοντα και ιδιαιτέρως διακριτά (τοπόσημα).

– Η μοναδικότητα του τοπίου, η αναγνωρισιμότητα, το αισθητικό και φυσικό κάλλος αλλά και μια πιθανή λειτουργία του ως φυσικός πόρος προσδίδουν στην περιοχή μια αξία που δεν μπορεί να εκτιμηθεί λόγω της χαμηλής ποιότητας του τοπίου από οπτικής, λειτουργικής και οικολογικής σκοπιάς.

Απόδοση «χώρου στο ποτάμι»…και με Ανακύκλωση

Η απόδοση χώρου στο ποτάμι θα πραγματοποιηθεί με:

α) χάραξη των οδικών αξόνων σε επαφή με τις ρυμοτομικές γραμμές που ενοποιεί όλες τις νησίδες πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης και δημιουργεί τμήματα που μπορεί να δέχονται πλημμυρικές παροχές και να λειτουργούν ως προσωρινές δεξαμενές για αποφυγή μεγάλων καταστροφών στις υποδομές

β) διεύρυνση της κοίτης του ποταμού κατάντι του Μύλου και δημιουργία της «λίμνης», για μικρές βαρκάδες, ιστιοπλοΐα, καγιάκ κ.λπ.

Τα οχήματα

Κίνηση των τροχοφόρων σε όλο το μήκος των οχθών. Χώροι στάθμευσης ποικίλου μεγέθους για τους επισκέπτες.

Ποδήλατο – περίπατος

Δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλατοδρόμων σχεδόν σε όλο το μήκος των οχθών του ποταμού, σύνδεση μεταξύ αυτών αλλά και με την ευρύτερη περιοχή.

 

Κυλινδρόμυλος – θέα

Αξιοποίηση της θέσης της αυλής του κυλινδρόμυλου ως μοναδικής θέσης θέας για όλη σχεδόν την περιοχή με αποκατάσταση του ανάγλυφου του εδάφους σε τμήμα της (πρανές) και δημιουργία κερκίδων.

Αμφιθέατρο στο πάρκο

Διαμόρφωση του φυσικού πρανούς σε υπαίθριο αμφιθέατρο με ταυτόχρονη διατήρηση της φυσιογνωμίας του (φυσικό έδαφος).

Εκθεσιακός χώρος τοπικών προϊόντων

Πρόβλεψη για λειτουργία εκθεσιακού χώρου – αγοράς σε επαφή με τον οδικό άξονα Τρικάλων – Πύλης για την προβολή και πώληση τοπικών προϊόντων (εποχιακά φρούτα και κηπευτικά), οργάνωση εκθέσεων παραδοσιακών προϊόντων (ζυμαρικά, μέλι, κρασί και τσίπουρο), ειδών οικοτεχνίας και χειροτεχνίας, αρωματικών φυτών κ.λπ.

 

Αθληση – παιχνίδια

Χωροθέτηση αθλοπαιδιών και χώρου παιχνιδιού (γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, ξέφωτο κ.ά).

Φυσικό κάλλος

Αξιοποίηση της πλούσιας ποικιλίας φυτικών ειδών – δένδρα και θάμνοι, υδροχαρή, αρωματικά φυτά και βότανα – που αποτελούν τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής για ενίσχυση της βιοποικιλότητας φυτών, εντόμων, πουλιών της περιοχής.

 

Ανακύκλωση

Χωροθέτηση σε κομβικά σημεία και περιμετρικά της περιοχής με τους παρόχθιους οικισμούς, των διαφορετικών ροών ανακύκλωσης  για εντατικοποίησή της.

Ελέγξτε επίσης

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Ήρθε η ώρα να μπουν καθαροί κανόνες στην Ανακύκλωση της χώρα μας

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης …

Τα Περιοδικά μας