Είναι το ταξίδι του ‘Αγιου Βασίλη οικολογικό;

Πίσω από αυτήν την περίεργη απορία κρύβεται ολόκληρη επιστημονική έρευνα, η οποία δεν ασχολείται φυσικά, με τον ταξίδι του Αγίου, αλλά με τα ζώα και τις συνήθειες τους, αλλά και το μεθάνιο που εκλύουν, καθώς ειδικά τον τελευταίο καιρό, γίνεται πολύς λόγος για το πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον.

Εάν στην πραγματικότητα, το ταξίδι του Αι Βασίλη γινόταν με αεροπλάνο, σύμφωνα με μελέτες ερευνητών, το οικολογικό αποτύπωμα θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ: ένα εισιτήριο σε μια πτήση με επιστροφή από το Λονδίνο στο Σαν Φρανσίσκο θεωρείται ότι εκπέμπει αρκετό άνθρακα για να λιώσει πέντε τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής.

Το έλκηθρο του Άι Βασίλη το σέρνουν περίφημα οκτώ τάρανδοι (Dasher, Dancer, Prancer, Comet, Cupid, Donner, Vixen και Blitzen), μαζί με τον Ρούντολφ εννέα.

Οι τάρανδοι αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον μορφή μεταφοράς;

«Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να καταλάβουμε πώς περνούν οι τάρανδοι τον υπόλοιπο χρόνο» αναφέρει σε άρθρο του ο Mike Jeffries, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria, του Νιούκαστλ.

Το πρόβλημα ( όχι για τον Άγιο Βασίλη) είναι ότι οι τάρανδοι είναι μηρυκαστικά: τρώνε φυτά που ζυμώνουν και παράγουν μεθάνιο στα έντερά τους – ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

Επίσης οι τάρανδοι τρώνε μικρούς θάμνους και αυτή η βόσκηση έχει σημαντική επίδραση στο ισοζύγιο του άνθρακα στο αρκτικό τοπίο.

Ο Mike Jeffries κάνει λόγο για μια πρόσφατη μελέτη στα σύνορα Νορβηγίας-Φινλανδίας η οποία μελετά το εάν η βοσκή των ταράνδων κάνει την τοπική τούνδρα να γίνεται πιο δασική και να χάνει άνθρακα ή παραμένει καλυμμένη από νάνους θάμνους που συγκρατούν τον άνθρακα στο έδαφος. Αυτό σίγουρα θα έκανε τους τάρανδους αρνητικούς στον άνθρακα.

Αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη…

Οι τάρανδοι που τρώνε το γνωστό σε όλους, εξαιτίας του σχήματος και του χρώματος του, κόκκινο μανιτάρι,  τρέχουν σε κύκλους, κάνοντας περίεργους θορύβους και συσπάσεις, λόγω των επιπτώσεων των ψυχοδραστικών τοξινών των μανιταριών. Μια δεύτερη μελέτη του 2021, στη βορειοανατολική Φινλανδία έδειξε ότι, εκτός από αυτήν την μεγάλη κινητικότητα, που αυξάνει την παραγωγή μεθανίου,  τα περιττώματα των ταράνδων που εναποτίθενται στους βάλτους και τους φράχτες, εξαιτίας αυτής της διατροφής, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό παραγωγής μεθανίου.

Τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο στα περιττώματα των ζώων,  περιλαμβάνουν είδη που δεν συναντώνται συνήθως στα περιττώματα τους, επομένως οι τάρανδοι εμβολιάζουν τα εδάφη με πρόσθετη ισχύ παραγωγής μεθανίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mike Jeffries, γενικό συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί προς το παρόν, ωστόσο, η συμπεριφορά των ζώων, κυρίως η εκτροφή τους, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ερευνητών καθώς θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα, για το πόσο οικολογική διαδικασία ακολουθεί η βιομηχανία εκτροφής και τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία που θα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στο ελάχιστο.

Τα Περιοδικά μας