ΕΛΕΤΑΕΝ: Απαραίτητη η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τεχνολογιών Α.Π.Ε. για την επίτευξη διείσδυσης 80%

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ με τίτλο: «Εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του μείγματος Α.Π.Ε. – Αξιολόγηση λειτουργίας και εσόδων αγοράς σταθμών Α.Π.Ε. για 80% διείσδυση», από την οποία προκύπτει πως η ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών -και γενικά των Α.Π.Ε- παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επίτευξη των στόχων με τεχνολογική μονοκαλλιέργεια.

Ένα τέτοιο, ισορροπημένο  μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας με καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε. λόγω μειωμένων απορρίψεων.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησε για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Σταύρου Παπαθανασίου στον Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος του ΕΜΠ με θέμα «Εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του μείγματος ΑΠΕ – Αξιολόγηση λειτουργίας και εσόδων αγοράς σταθμών ΑΠΕ για 80% διείσδυση».

Τη μελέτη παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου επισημαίνοντας πως

«χρόνιες και δομικές στρεβλώσεις στον τρόπο ανάπτυξης και αδειοδότησης των επενδύσεων, καθυστερούν την ωρίμανση των σχεδίων για νέα αιολικά πάρκα. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη νέα έργα Α.Π.Ε. που έχουν φθάσει σε ικανό βαθμό ωριμότητας ώστε να έχουν αιτηθεί για άδεια σύνδεσης στο δίκτυο – δηλ. για το πιο σημαντικό ορόσημο ενός έργου – λιγότερο από το 10% αφορά αιολικά πάρκα. Το γεγονός αυτό συνιστά κίνδυνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη του συστήματος».

Περισσότερα στην  έντυπη έκδοση του περιοδικού Ecotec (τεύχος Οκτωβρίου).

 

Ελέγξτε επίσης

Στις 140 ανέρχονται οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Smart Forest Innovation Challenge-Παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων έως την Δευτέρα 17/10/22

Το “Smart Forest Innovation Challenge”, το 1ο  Πρόγραμμα Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα …

Τα Περιοδικά μας