Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚατηγορίεςΠροστασία ΠεριβάλλοντοςΈναρξη αντιπυρικής περιόδου: Άρχισε η μεγάλη εθνική προσπάθεια

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου: Άρχισε η μεγάλη εθνική προσπάθεια

Έως 31 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η αντιπυρική περίοδος και όλες οι δυνάμεις της Πολιτείας βρίσκονται σε εγρήγορση με σκοπό την προφύλαξη του δασικού πλούτου αλλά και του ίδιου του πολίτη και της περιουσίας του. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση 2.100 εθελοντών σε όλη τη χώρα σε προγράμματα δασοπυροσβεσης-δασοπροστασίας διάρκειας 52 ωρών και ειδικότερα δασοπροστασίας διάρκειας 38 ωρών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο των Δήμων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, παρά την όποια προετοιμασία, αναδεικνύεται ως γεγονός, πως τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περυσινού καλοκαιριού.

Η προσφορά των εθελοντών κρίνεται σημαντική, καθώς αυτοί θα είναι που θα σπεύσουν πρώτοι στο πεδίο της πυρκαγιάς, και να αποτρέψουν την εξάπλωση της.

Από την πλευρά της Πολιτείας, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος, προσφέρεται πολύτιμη εκπαίδευση και πιστοποίηση ώστε να επιτευχθεί η προετοιμασία του κάθε εθελοντή με κάθε ασφάλεια και πλήρη γνώση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η πρόληψη

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υφυπουργού κ. Ευάγγελου Τουρνά, εδώ και πέντε μήνες, από 1η Νοεμβρίου, το Υπουργείο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο. Δόθηκε μεγάλο βάρος στην πρόληψη, με 72 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και περιαστικά δάση. Μέχρι τον Ιούνιο, δασεργάτες, μέσα στα δάση, θα επιτηρούν και θα τα προφυλάσσουν.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί ο Στρατός, με αυξημένες φέτος περιπολίες, με αμιγή περίπολα, σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα σε αυτές που είναι ευαίσθητες και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα είναι προανεπτυγμένες σε αυτές τις περιοχές.

Μετά από 24 χρόνια, θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις Δασικές Υπηρεσίες, μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες και Δήμους.

Δυναμικό “παρών”

Στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παραβρέθηκαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, παρέστησαν σε εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου από στελέχη του Π.Σ. Το «παρών» έδωσε ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, καθώς και στελέχη του Δήμου και της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ