Ένας ωραίος κύκλος για χάρη των παιδιών: Ομάδα μαθητών Γυμνασίου με οικολογική δράση, ενώνει όλους για το μήνυμα της: «Σταματήστε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης»

Τα παιδιά συνέλεξαν πλαστικά από παραλίες και στη συνέχεια ζήτησαν από εταιρείες να τους παραχωρήσουν πλαστικά προς ανακύκλωση. Αυτές ανταποκρίθηκαν.

Κατόπιν, οι μαθητές του γυμνασίου, από το σχολείο Campion, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τον Αρχέλων, τον Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, το ΔΣ του οποίου έθεσε την πρωτοβουλία τους υπό την αιγίδα του.

Τα παιδιά, επικοινώνησαν, ακόμη, με την Blue Cycle, την οργάνωση για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών και ζήτησαν τη βοήθεια της έτσι ώστε να επεξεργαστούν τα πλαστικά και να γίνει δυνατή η χρήση τους για τη δημιουργία ενός γλυπτού που θα μετέφερε σε όλους το μήνυμα τους. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση.

Σήμερα, το γλυπτό της χελώνας Caretta- Caretta, από τα ανακυκλώσιμα υλικά, το project All Caretta, τοποθετήθηκε σε δημόσια θέα στο διαδραστικό μουσείο “Natura Hall’ της Costa Navarino, για να θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες, τις επιπτώσεις από την χρήση των πλαστικών για τη θαλάσσια ζωή.

Τέλος, η ομάδα των πέντε παιδιών της Γ’ Γυμνασίου και μιας μαθήτριας της Β’ Λυκείου απευθύνθηκαν στο Ecotec με σκοπό να προβάλλουν την προσπάθεια για να διαδοθεί ακόμη περισσότερο το μήνυμα τους.

Όπως κι έγινε…

Η ανταπόκριση

Η κυρία Α. Καραμπέ, από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ανέφερε τα εξής: «Τα αποτελέσματα της ρύπανσης των θαλασσών γίνονται πιο εμφανή με των χρόνο, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες που έχουν καταναλώσει πλαστικό μπορεί να υποστούν αργό θάνατο».

Η κ. Σ. Λασκαρίδη, πρόεδρος της «Blue Cycle», δήλωσε στους μαθητές: «Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στο καλεσμα των μαθητών να τους βοηθήσουμε στην προσπάθεια τους και τους συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία αυτή. Το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες είναι πολυδιάστατο και δράσεις το που γνωστοποιούν είναι αξιέπαινες. Ειδικά από νέα παιδιά που έχουν στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη μας.»

Το μήνυμα των παιδιών:

«Διασφαλίστε για εμάς, για το ζωικό και θαλάσσιο βασίλειο, ένα ασφαλές περιβάλλον.

Εξασφαλίστε τη ζωή. Δώστε μας ένα πλανήτη, που μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί.

Εκατό χιλιάδες θαλάσσια όντα πέθαναν το 2020 επειδή μπλέχτηκαν σε πλαστικά. Τα πλαστικά σκοτώνουν τη φύση, τα ζώα, τα ψάρια και εμάς. Το γλυπτό μας είναι ένας ύμνος σε ένα από τα θαλάσσια ζώα μας, που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά: τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα».

Οι μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος “παγκόσμιες προοπτικές” αποφάσισαν να δράσουν με βάση 3 από τους 17 βασικούς στόχους των Η.Ε (ζωή στο νερό -βιώσιμες πόλεις και κοινότητες – δράση για το κλίμα).

Λόγω των περιορισμών COVID-19, δεν μπόρεσαν να βρεθούν μαζί για να κατασκευάσουν το γλυπτό σε συνεργασία και έτσι η μαθήτρια Τατιάνα Παναγιωτίδη από τη Β’ Λυκείου, εθελοντικά, ανέλαβε την καλλιτεχνική δημιουργία του.

Για το σύνολο του έργου τα παιδιά δημιούργησαν ένα website και ένα βίντεο με όλες τις πληροφορίες:

website:https://www.allcaretta.com

video: https://youtu.be/ExPlUfz3-go

 

Οι μαθητές του Campion School of Athens.

Η Ομάδα Έργου:

Ινές Σαλτιέλ – Υπεύθυνη Προγράμματος

Τατιάνα Παναγιωτίδη – Καλλιτέχνης

Μαργαρίτα Μιχάλη

Μαξίν Αρντουίν

Ιωάννα Παπανικολάου

Κάισαρ Κονγκ

Ελέγξτε επίσης

Δημήτρης Παπαστεργίου: Δήμοι και Πολιτεία να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανακύκλωση.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Σταθακόπουλο, περιοδικό Ecotec Φεβρουάριος 2020 Οι προκλήσεις δεν λείπουν από την ατζέντα …

Τα Περιοδικά μας