Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΈντονα ίχνη κλιματικής αλλαγής στις φονικές πυρκαγιές της Χιλής

Έντονα ίχνη κλιματικής αλλαγής στις φονικές πυρκαγιές της Χιλής

Στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, ο αριθμός των θυμάτων από τις δασικές πυρκαγιές ανεβαίνει διαρκώς, με τον πρόχειρο υπολογισμό να κάνει λόγο για 112 νεκρούς. Πάνω από 15 χιλιάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ολόκληρες γειτονιές παραδόθηκαν στις φλόγες, αντικρίζοντας εικόνες όμοιες με αυτές που αντικρίσαμε κι εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μάτι, με δεκάδες αυτοκίνητα,

Το 2023, η περιοχή, στα νότια του Βαλπαραΐσο είχε πληγεί από πυρκαγιές ωστόσο, ολόκληρη η Λατινική Αμερική φαίνεται πως επηρεάζεται από τον καύσωνα και την ξηρασία που φέρνει στην ήπειρο το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών κ. Carolina Tohá, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90 ενεργές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές, οι οποίες έχουν κάψει τουλάχιστον 43.000 εκτάρια.

Αυτή η εικόνα της Χιλής, αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 στις 3 Φεβρουαρίου 2024, δείχνει το σύννεφο καπνού που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές στην περιοχή μεταξύ Valparaíso και Quilpué.

πηγή φωτό: European Union, Copernicus Sentinel-3

Στις 23 Ιανουαρίου μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature κάνει λόγο για τις ακραίες πυρκαγιές στη Χιλή, συνδέοντας τες με το Ελ Νίνιο.

Τι αναφέρει η έρευνα με τίτλο:

«Extreme fire weather in Chile driven by climate change and El Niño–Southern Oscillation (ENSO)»

«Μια σειρά από σφοδρές πυρκαγιές ξέσπασε στη Χιλή το καλοκαίρι του 2023, μόλις έξι χρόνια μετά την περίοδο των πυρκαγιών που έσπασε το ρεκόρ του 2017. Ευνοούμενη από ακραίες καιρικές συνθήκες, η δραστηριότητα των πυρκαγιών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα των Άνδεων. Συνολικά 1,7 εκατομμύρια εκτάρια κάηκε κατά την τελευταία δεκαετία, τριπλασιάζοντας τα νούμερα της προηγούμενης δεκαετίας. Έξι από τις επτά πιο καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί σημειώθηκαν από το 2014. Εδώ, αναλύουμε την εξέλιξη κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες των καιρικών συνθηκών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στην Κεντρική Χιλή (30°–39° Ν). Οι καιρικές συνθήκες πυρκαγιάς (συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών, της χαμηλής υγρασίας, της ξηρότητας και των ισχυρών ανέμων) αυξάνουν την πιθανότητα ταχείας εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών, μόλις αναφλεγούν. Δείχνουμε ότι η σύμπτωση του Ελ Νίνιο και οι ξηρασίες και οι καύσωνες που τροφοδοτούνται από το κλίμα ενισχύουν τον κίνδυνο τοπικής πυρκαγιάς και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην έντονη δραστηριότητα πυρκαγιάς που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Κεντρική Χιλή.

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα

H Χιλή δεν γνωρίζει τώρα τις επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών. Με ιδιαίτερα παραγωγικό γεωργικό τομέα αποτελεί έναν από τους δέκα κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο έντονη τα τελευταία χρόνια είναι η λειψυδρία.

Η κυβέρνηση της Χιλής και οι αγροτικές αρχές προσπαθούν να διαμορφώσουν νέες πολιτικές για να μετριάσουν τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης και να εξασφαλίσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ