Επικοινωνία Λουμάκη – Αμυρά για τα οξύτατα προβλήματα στους ψηφιακούς δασικούς χάρτες

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει από τα λάθη που περιέχουν οι ψηφιακοί δασικοί χάρτες (που κυρώθηκαν ιδίως την περίοδο 2017-2018) και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Εσφαλμένα εμφανίζουν νόμιμες ιδιωτικές εκτάσεις που διαθέτουν ισχυρούς τίτλους κυριότητας, αριθμό κτηματολογίου ΚΑΕΚ, τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού από τα αρμόδια δασαρχεία πως δεν είναι δασικές ή χορτολιβαδικές, ακόμη και οικοδομικές άδειες για κτίσματα και εγκαταστάσεις, να εμφανίζονται τώρα στους ψηφιακούς χάρτες πως περιέχουν δασικά ή χορτολιβαδικά τμήματα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Δρ. Στέλιος Λουμάκης, είχε πικοινωνία με τον νέο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά καθώς και με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Σταύρο Παραδιά.

O πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Λουμάκης

«Το χειρότερο μάλιστα απ’ όλα βρίσκεται στο γεγονός πως αφενός οι προθεσμίες για υποβολή αντιρρήσεων κατά των σφαλμάτων των χαρτών ήταν εξ’ αρχής εξαιρετικά περιορισμένες και αφ’ ετέρου οι προθεσμίες αλλά και η ίδια η ανάρτηση των δασικών αυτών χαρτών δεν έλαβαν καν την δημοσιότητα που θα έπρεπε, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΠΕΦ, εκφράζοντας την απορία πως η Πολιτεία προέβη στην σύνταξη, ανάρτηση, κύρωση και θέση σε ισχύ τέτοιων δασικών χαρτών, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει υπόψη της τις ίδιες τις Πράξεις Χαρακτηρισμού που έχουν εκδώσει τα αρμόδια κατά τόπους δασαρχεία και μάλιστα μέσα από την διαδικασία των δημοσιεύσεων και της τελεσιδικίας τους.

Κατά την επικοινωνία του, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ζήτησε από το νέο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, να ανασταλεί η ισχύς των ψηφιακών δασικών χαρτών μέχρι να ολοκληρωθεί η ορθή κατάρτιση τους ενώ διατύπωσε προτάσεις για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ecotec.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Κώστας Σκρέκας για δασικούς χάρτες: Με οριζόντιες λύσεις κι εσωτερικές διαδικασίες θα διορθωθούν τα πιθανά σφάλματα-Καμία ταλαιπωρία για τους πολίτες

Μετά από συζητήσεις με τους βουλευτές Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης …

Τα Περιοδικά μας