Θα τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη 20 Μαΐου οι αλλαγές που θα ζητήσουν οι ευρωβουλευτές στην οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και στην οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα.
Σκοπός των αλλαγών αυτών, είναι η ενίσχυση της εφαρμογής των κανόνων της Ε.Ε και η αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, προκειμένου να προλαμβάνονται και να αποκαθίστανται αποτελεσματικότερα οι περιβαλλοντικές ζημίες.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να συγκροτηθεί ειδική ομάδα της ΕΕ για την περιβαλλοντική ευθύνη, η οποία θα συμβάλει στην εφαρμογή της και θα προσφέρει στήριξη στα θύματα περιβαλλοντικής ζημίας.
Το σχέδιο κειμένου καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναγνωριστεί η «οικοκτονία» βάσει του δικαίου της ΕΕ και να αναπτύξει εναρμονισμένη ταξινόμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.
Αναμένεται να τονιστεί στον Ευρωκοινοβούλιο το χαμηλό ποσοστό εντοπισμού, διερεύνησης και καταδίκης των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα περιβαλλοντικά εγκλήματα είναι η τέταρτη πιο επικερδής εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα.




