Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξοικονόμηση ΕνέργειαςΗ ΑΙ επιλέγει πράσινους ενεργειακούς δρόμους με επαναχρησιμοποίηση θερμότητας

Η ΑΙ επιλέγει πράσινους ενεργειακούς δρόμους με επαναχρησιμοποίηση θερμότητας

Η atNorth, ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστών υψηλής απόδοσης στη Σκανδιναβία, ανακοίνωσε περαιτέρω επέκταση στη Φινλανδία με μια νέα μεγάλη τοποθεσία που σχεδιάζεται σε οικόπεδο 21 εκταρίων στην πόλη Kouvola, 139 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι. Η μονάδα, που θα ονομάζεται FIN04, θα έχει άμεση τροφοδοσία 60 MW με την πρώτη φάση, έτοιμη για λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Πολλές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και διεθνείς οργανισμούς που απαιτούν Υπολογιστική Υψηλής Απόδοσης, προτιμούν τις Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες δημιουργούνται υποδομές κέντρων δεδομένων. Οι οποίες όμως, απαιτούν αρκετή ενέργεια.

Η περιοχή Kouvola είναι γνωστή για τις πρακτικές αειφορίας της. Η πόλη προωθεί την κυκλική οικονομία σε όλο το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική της υποδομής, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, των επιχειρήσεων και των κατοίκων.

“Η πόλη είναι ένας περιζήτητος, βιώσιμος προορισμός. Καλωσορίζουμε τις επιχειρηματικές επενδύσεις από υπεύθυνες εταιρείες όπως η atNorth που βλέπουν το όφελος στη συμβολή στην προώθηση της ψηφιοποίησης με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε η Marita Toikka, δήμαρχος της πόλης.  ​”Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την atNorth για να φέρουμε την καινοτομία, την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα στο προσκήνιο» συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Σε στενή συνεργασία με την πόλη και ενεργειακό συνεργάτη, η μονάδα FIN04 θα ενισχυθεί με δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης θερμότητας, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάκτηση της περίσσειας θερμότητας από το κέντρο δεδομένων για ανακύκλωση και πιθανή επαναχρησιμοποίηση στην τοπική κοινότητα.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την atNorth για να εφαρμόσουμε μια πρακτική επαναχρησιμοποίησης θερμότητας που μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για άλλες επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας και να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο”, δήλωσε ο Marko Riipinen, Διευθύνων Σύμβουλος, της KSS Energia, του ενεργειακού συνεργάτη της καινοτόμας πρωτοβουλίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ