Με έμφαση στα σημαντικότερα και επίκαιρα ζητήματα του τομέα των κατασκευών, ολοκληρώθηκε το 1ο συνέδριο Construction& Machinery (CMC) που πραγματοποιήθηκε στο Divane Caravel, στις 8 Μαίου. Ένα από τα πάνελ των ομιλητών, ανέλυσε την διάσταση των αειφόρων κατασκευών, των πράσινων δομικών υλικών, αλλά και της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, οι εξιδεικευμένοι ομιλητές διατύπωσαν προτάσεις για την δημιουργία των Έξυπνων και Ανθεκτικών Πόλεων.

Στην συζήτηση, που είχε τίτλο «Προσαρμογή στα νέα δεδομένα: Κλιματική Κρίση, έργα υποδομών και πράσινα δομικά υλικά» συμμετείχαν:
- Κωνσταντίνος Ζώµπος – Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τοµέα Αθηνών
- Τάσος Αργύρης – Υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης & Προδιαγραφών, Knauf Insulation, Μηχανολόγος Μηχανικός, ΕΜΠ Meng/MSc
- ∆έσποινα Καλλιδροµίτου – πρόεδρος, ΣΕΓΜ
- Νάνσυ Καπούλα – πρόεδρος, ΤΕΕ Μαγνησίας
- Αντωνία Μοροπούλου – Οµότιµη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Α’ Αντιπρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, Μέλος Συµβουλίου ∆ιοίκησης Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων
- ∆ηµήτριος Σταµατούκος – Ιδρυτής και διαχειριστής ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ
- Aναστάσιος Στάµου – Οµότιµος καθηγητής ΕΜΠ, Επισκέπτης Καθηγητής Πολυτεχνείου Μονάχου
Συντονιστής: Μιχάλης Σταθακόπουλος – Αρχισυντάκτης περιοδικού Ecotec, T-PRESS

Οι ομιλητές σκιαγράφησαν τα χαρακτηριστικά των βιώσιμων πόλεων του μέλλοντος, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, τις νέες τεχνολογίες που θα θωρακίσουν τις ελληνικές πόλεις, αλλά και στις ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν και στην χώρα μας. Τέθηκε και το δεδομένο της Ευρωπαϊκής Ταξινόμησης για μεγάλα και μεσαία έργα.

Τέθηκαν ζητήματα πολιτικής προστασίας, οι περιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία και Dana στη Βαλένθια, τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική αλλά και η αποκατάσταση των υποδομών στην Μαγνησία από το διπλό ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel-Elias.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα πράσινα δομικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις κατασκευές και να χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας αλλά και των επιπτώσεων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις πυρκαγιές αλλά και για την επίτευξη στόχων, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, η θερμομόνωση κ.α

Στην συζήτηση, προστέθηκαν και τα κρίσιμα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων που προέρχονται απο φερτά υλικά, κατεστραμμένες υποδομές και κτίρια (μπάζα) που αποτελούν και μια πηγή για την παραγωγή δευτερογενών υλικών, που θα πρέπει, ωστόσο, να πιστοποιηθούν για την οποιαδήποτε χρήση τους.

Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν προς την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας αλλά και την επιστημονική κοινότητα και των ιδιωτικό τομέα, θα παρουσιαστούν σε ρεπορτάζ που θα περιληφθεί στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Ecotec.

Το συνέδριο διοργάνωση η T Press και το Ecotec ήταν χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.

Οι υπόλοιπες θεματικές του συνεδρίου ήταν:
–Μεγάλα έργα υποδοµών και στρατηγική για την «επόµενη µέρα»:Σχεδιάζοντας το παραγωγικό µας µέλλον.
-Θεσµικά ζητήµατα στον κλάδο των κατασκευών: Προκλήσεις και απαντήσεις.
-Keynote Speaker: Χρήστος Σταϊκούρας, πρ. Υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, πρ. Υπουργός Οικονοµικών, Βουλευτής Φθιώτιδας.
–Υγεία και ασφάλεια στα τεχνικά έργα:O ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Keynote Speaker: Σπυρίδων-Αλέξανδρος Γαλάνης, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, Τοµέας Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Τίτλος οµιλίας: Εκπαιδευτικές λύσεις του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., στον τοµέα των τεχνικών έργων.
–Αγορά εργασίας: Ανάγκη για νέες δεξιότητες και εξειδικευµένο προσωπικό
–Ψηφιακός µετασχηµατισµός: Η πρόκληση του ΑΙ, οι καινοτοµίες στα µηχανήµατα έργων και το εργοτάξιο του µέλλοντος.