Καφεόδεντρο ποικιλίας Arabica. Υψηλές τιμές, χαμηλή ποιότητα, και μείωση παραγωγής θα φέρουν οι κλιματικές αλλαγές.

Καφές και κλιματικές αλλαγές: Άλλη μια αλλαγή στην καθημερινότητα μας;

Είναι γεγονός πως αρκετές καλλιέργειες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Όταν πρόκειται για βασικά είδη διατροφής, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται λόγος για επερχόμενη επισιτιστική κρίση, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία του πλανήτη.

Επίσης γίνεται αντιληπτό, πως και αρκετά άλλα είδη, που μπορεί να μην ανήκουν στα βασικά είδη διατροφής, όμως αποτελούν καθημερινό είδος «απόλαυσης» όπως ο καφές, έχουν αρχίσει και επηρεάζονται από τις ακραίες εναλλαγές του καιρού.

Και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση της τιμής των αγαθών, στην παγκόσμια αγορά.

Η ξηρασία που πλήττει την Βραζιλία, με την εμφάνιση παγετού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είχε αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής κατά 30%.

Άλλοι παραγωγοί, ανα τον κόσμο, προσπαθούν να σχεδιάσουν νέες καλλιέργειες σε χώρες όπου έχουν σταθερά ζεστό κλίμα, χωρίς πολλά κλιματολογικά ρίσκα.

Τελευταία, όμως, υπάρχουν και οι μελέτες, που ισχυρίζονται πως αυτές οι καλλιέργειες, σε χώρες με σταθερά ζεστό καιρό, δεν θα «πιάσουν» διότι θα επηρεάσουν την γεύση του καφέ σε τέτοιο σημείο που δεν θα έχει καμία σχέση με την γεύση π.χ Arabica κ.α.

Κοινώς δεν θα πίνεται…

Στις 6 Δεκεμβρίου η τιμή του καφέ γνώρισε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας και σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως οι απαγορεύσεις στην εστίαση λόγω πανδημίας, ενδεχομένως να πλήξουν σε λίγο καιρό και την ζήτηση, από τις επιχειρήσεις εστίασης.

Με αποτέλεσμα, οι επενδύσεις να μειωθούν και να μην αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο, οι δυσμενείς συνθήκες στην καλλιέργεια των σημερινών ποικιλιών που δίνουν την ποιότητα και την αφθονία στην παραγωγή.

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Τιμητικό βραβείο Verde.tec στον κ. Ευθύμιο Λέκκα

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, του ΕΚΠΑ, έχει εδώ και …

Τα Περιοδικά μας