Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίεςΚαζακστάν: «Hyrasia One» και υδρογόνο στα σκαριά

Καζακστάν: «Hyrasia One» και υδρογόνο στα σκαριά

Ένα από τα πέντε μεγαλύτερα έργα υδρογόνου στον κόσμο, το «Hyrasia One» μπαίνει σε φάση υλοποίησης, καθώς αιολικοί και ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ονομαστική ισχύ περίπου 40 γιγαβάτ (GW) πρόκειται να εγκατασταθούν στα νοτιοδυτικά του Καζακστάν.

Η ενέργεια που θα παράγεται θα φτάνει περίπου τις 120 τεραβατώρες ετησίως και θα τροφοδοτεί ένα βιομηχανικό πάρκο στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας, το οποίο θα έχει συνολική ισχύ 20 GW και θα παράγει έως και δύο εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Η παραγωγή υδρογόνου θα ξεκινήσει το 2030 και θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα γύρω στο 2032.

Το Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση αλλά αρκετά αραιοκατοικημένη.

Το έργο με την ανανεώσιμη πηγή εκμεταλλεύεται τις ιδανικές γεωγραφικές συνθήκες στο Καζακστάν. Το HYRASIA ONE χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής  για αυτές τις εγκαταστάσεις, η οποία είναι εξαιρετικά αποδοτική, στιβαρή και ανθεκτική. Το υδρογόνο που παράγεται με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί είτε απευθείας είτε με τη μορφή αμμωνίας σε αγορές όπου απαιτείται επειγόντως η πράσινη ενέργεια. Εναλλακτικά, το υδρογόνο που παράγεται από το HYRASIA ONE μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά στο Καζακστάν για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πράσινων προϊόντων βιώσιμης παραγωγής όπως χάλυβας, αλουμίνιο, λιπάσματα ή τσιμέντο.

Στιγμιότυπο κατά την διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας παρουσία του Kassym-Jomart Tokayev, Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, και του Charles Michel, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου©Akorda-scaled

Η HYRASIA ONE, θυγατρική του ευρωπαϊκού ομίλου καθαρής τεχνολογίας SVEVIND Energy Group, αναπτύσσει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στον κόσμο για την παραγωγή καθαρού πράσινου υδρογόνου στο Καζακστάν. Η HYRASIA ONE δημιουργεί μια μονάδα αιολικής-ηλιακής-υδρογόνου στην Κεντρική Ασία που θα παράγει έως και 2 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ή 11 εκατομμύρια τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως.

Για το σκοπό αυτό, εκατομμύρια ηλιακοί συλλέκτες και χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στις τεράστιες στέπες του νοτιοδυτικού Καζακστάν, οι οποίες μαζί μπορούν να παράγουν περίπου 40 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή η ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο θα μεταφερθεί στη συνέχεια κοντά στην παράκτια πόλη Kuryk του Καζακστάν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού – μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «τροφοδοσία σε αέριο». Οι ηλεκτρολύτες έχουν συνολική χωρητικότητα 20 GW και μπορούν να παρέχουν υδρογόνο σε βιομηχανική κλίμακα. Το υδρογόνο στη συνέχεια θα μετατραπεί σε αμμωνία μέσω των φυτών σύνθεσης

Η HYRASIA ONE, θυγατρική του ευρωπαϊκού ομίλου καθαρής τεχνολογίας SVEVIND Energy Group, σχεδιάζει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στον κόσμο για την παραγωγή καθαρού πράσινου υδρογόνου στο Καζακστάν. Το έργο HYRASIA ONE εισέρχεται έτσι στην επόμενη, αποφασιστική φάση υλοποίησης.

Παρουσία του Kassym-Jomart Tokayev, Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, και του Charles Michel, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του HYRASIA ONE και της κυβέρνησης του Καζακστάν υπέγραψαν την Επενδυτική Συμφωνία για αυτό το έργο, στην Αστάνα.

Το HYRASIA ONE θα μπορούσε έτσι να γίνει υποστηρικτικός πυλώνας για τις αγορές υδρογόνου που αναδύονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, καθώς και στο ίδιο το Καζακστάν και στις ασιατικές χώρες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ