Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές Αλλαγές«Κλιματική Κρίση & τα Νεότερα Μνημεία Αμυνας», στο Πολεμικό Μουσείο

«Κλιματική Κρίση & τα Νεότερα Μνημεία Αμυνας», στο Πολεμικό Μουσείο

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 (11 π.μ.), στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα «Η Κλιματική Κρίση & τα Νεότερα Μνημεία Αμυνας», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ.

Το πρόγραμμα υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ECOCITY, με την επιστημονική επιμέλεια του ΑΠΘ και την συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Στις εργασίες της Ημερίδας συμμετέχουν με ομιλίες και παρουσιάσεις προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης και του Πολιτισμού, καθώς και αρμόδια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Μνημεία

Το νεότερα μνημεία (1830-1950) των Ενόπλων Δυνάμεων υφίστανται τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσονται προτάσεις στρατηγικής αντιμετώπισης της τρωτότητας της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής κοινωνίας.

Έρευνα γνώμης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγραφή και τεκμηρίωση του αντίστοιχου Πολιτιστικού Αποθετηρίου, πιλοτικές αυτοψίες σε μνημεία, δημιουργία εγχειριδίου και ενημερωτικών ντοκιμαντέρ, είναι οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν και από τις οποίες προκύπτουν συμπεράσματα και ενέργειες προς αξιοποίηση.

Τα μνημεία και τα ιστορικά κτήρια που εξετάστηκαν έχουν ιδιαιτερότητες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόκειται για πετρόκτιστες και άλλες ειδικές κατασκευές, οχυρά, πολυβολεία, παρατηρητήρια, φάρους, ιστορικούς τόπους, ναυάγια και κειμήλια των πολεμικών μουσείων που εκτίθενται σε υπαίθριους χώρους. Όλα απειλούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων σε συχνότητα και ένταση καιρικών φαινομένων, ανάλογα με τα υλικά και την μέθοδο κατασκευής, τη χρήση, τη φθορά και τις συνθήκες στο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μνημεία της νεότερης ιστορίας έχουν μέγιστη αξία και συναισθηματική σύνδεση με την σύγχρονη κοινωνία. Αποτελούν τμήμα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου υπάρχει ηθική υποχρέωση για τη διάσωσή τους. Παρουσιάσεις του έργου ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στο Οχυρό Ρούπελ και στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας με την συμμετοχή στελεχών  των Ενόπλων Δυνάμεων, ενεργών πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ