Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΚοινή ευρωπαική πολιτική για τις πυρκαγιές-Συνεργασία και χρηματοδότηση οι «απαντήσεις» στην απειλή ...

Κοινή ευρωπαική πολιτική για τις πυρκαγιές-Συνεργασία και χρηματοδότηση οι «απαντήσεις» στην απειλή των δασικών πυρκαγιών

Μπορεί η Ε.Ε να εφαρμόσει κοινή πολιτική για τις πυρκαγιές στον ευρωπαικό χώρο και να δημιουργήσει αναχώματα στην καταστροφή των δασών της ηπείρου; Φαίνεται πως, τουλάχιστον, έχει ξεκινήσει η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και στην εκτακτη συνάντηση των Υπουργών ΕΕ, στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης αποφασίστηκαν τόσο η αύξηση των διαθέσιμων εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης όσο και η ενίσχυση με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα.

Φέτος, ηταν μια χρονιά όπου οι Κλιματικές Αλλαγές επηρέασαν και περιοχές όπου τα προηγούμενα χρόνια έμειναν ανεπηρέαστες από τις επιπτώσεις. Εκτός της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με τη Γαλλία, χώρες του νότου, επηρεάστηκαν η Τσεχία, Σλοβενία και Γερμανία.

Και αυτή η έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών της ΕΕ, είχε άτυπο χαρακτήρα, κι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στο άμεσο μέλλον, με σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι των φυσικών καταστροφών και τη θωράκιση ολόκληρης της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η ελληνική πρόταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, συμφώνησε με την ελληνική πρόταση περί ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για προληπτικές δράσεις στη διαχείριση των δασών και την ενίσχυση εργαλείων, όπως ο εθελοντισμός και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν πραγματικά ευρωπαϊκό στόλο εναέριων μέσων», τόνισε ο Υπουργός, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επιχειρησιακή ενίσχυση του rescEU στην παρούσα μεταβατική του φάση, ενώ εξέφρασε και την υποστήριξη της χώρας μας στην επιτάχυνση των διαδικασιών προμήθειας των απαραίτητων εναέριων μέσων για τη δημιουργία του μόνιμου στόλου του rescEU, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Επικαλούμενος, επίσης, την επιτυχία που σημείωσε φέτος το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών στη χώρα μας για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ο Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του προγράμματος από το 2023, ενώ υπερθεμάτισε την επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση πλημμυρών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Ευρωπαίων Πυροσβεστών και στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Οι Υπουργοί της ΕΕ εξέτασαν θέματα ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο -κυρίως- μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εναέριων μέσων του μεταβατικού εναέριου στόλου του rescEU για τα έτη 2023 και 2024, ενώ εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης του μόνιμου στόλου του rescEU.

Η πρόληψη

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το νέο «δόγμα» που εφάρμοσε με επιτυχία η χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο συνδυασμός στοχευμένων προληπτικών δράσεων (λ.χ. εκτενείς καθαρισμοί καύσιμης ύλης, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων), με δράσεις ενίσχυσης της ετοιμότητας/προετοιμασίας, όπως ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, αυξημένες επίγειες περιπολίες και εναέρια επιτήρηση που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων πρόληψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ