Κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Στην Αρχαία Αγορά, εκτός από τις αναφορές στις δυσκολίες που προέκυψαν από την πανδημία, παρουσιάστηκαν οι δράσεις, με τον τομέα του Περιβάλλοντος να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο αυτών.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια και αναγνωρίζοντας τη δική της ευθύνη, κατάθεσε από τις πρώτες χώρες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.
«Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%» είπε ο πρωθυπουργός.
Οι πόροι
Στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι.
Τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 να χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών. Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε πως προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία – Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον:
«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ».
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο.
Με την παρουσίαση του Κυρ. Πιερρακάκης για το πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σειρά είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σκρέκας ο οποίος αναφέρθηκε στα φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, που θα οδηγήσουν, μεταξύ άλλων και στην μείωση του κόστους και της ενεργειακής επάρκειας στα νησιά με τις διασυνδέσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια στα νησιά καθώς η παραγωγή τους θα μπορεί να διοχετεύεται στο εθνικό σύστημα. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ στις Κυκλάδες εξαιτίας των διασυνδέσεων εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ σε 332 μεγαβάτ.[/box]Περισσότερα στο περιοδικό Ecotec.