Μαρία Σπυράκη: Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει τώρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Στην ομιλία της στο Στρασβούργο και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές παραγγελίες φυσικού αερίου, τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και των υποδομών για αποθήκευση πράσινης ενέργειας, χαρακτηρίζοντας τα ως επείγοντα θέματα. «Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει τώρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από το 2015, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε πρόβλεψη για επαρκή, διαφοροποιημένο εφοδιασμό για το καύσιμο μετάβασης , ενώ πρότεινε την επιτάχυνση της εγκατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ομιλία της κ. Σπυράκη στο Στρασβούργο:

«Όταν το 2015 συζητούσαμε σε αυτή εδώ την αίθουσα το φιλόδοξο σχέδιο της ενεργειακής ένωσης διακηρύξαμε ότι «ποτέ ξανά» δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα προμηθευτή να ποδηγετήσει τον εφοδιασμό μας σε ενέργεια και να απειλήσει την ασφάλεια των προμηθειών μας.

Σήμερα 6 χρόνια μετά οι τιμές στην ενέργεια δείχνουν πως δεν προβλέψαμε επαρκή, διαφοροποιημένο εφοδιασμό για το καύσιμο μετάβασης , το φυσικό αέριο. Και κυρίως δεν κατασκευάσαμε ως τώρα τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης πράσινης ενέργειας ώστε να αυξήσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε συντονισμένες ενέργειες για διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου , ενεργοποιώντας τη δυνατότητα μας ως τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο

Να επιταχύνουμε την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών , υποδομών αποθήκευσης καθώς και αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών

Στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ το 2018, 6 στα 10 νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από 1 στα 10 περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με εξειδικευμένα προγράμματα ολιστικής αναβάθμισης στις ευάλωτες γειτονιές, η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και η κινητροδότηση μικρής κλίμακας παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα νοικοκυριά επείγουν.

Κυρίως τώρα επείγει μια Ευρωπαϊκή απάντηση στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Η ανάκαμψη, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας, η ποιότητα ζωής όλων μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε αύριο. Η ΕΕ οφείλει να παρέμβει τώρα”.

Ελέγξτε επίσης

Δήμος Τρικκαίων: Συνεργασία για το περιβάλλον και τις τεχνολογίες αλα Brazil

Μια επίσκεψη διαφορετική από τις υπόλοιπες δέχθηκε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. …

Τα Περιοδικά μας