Ο Λευτέρης Αραπάκης «Νέος Πρωταθλητής της Γης – 2020» του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP)

Ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης ανακηρύχθηκε ως ένα από τους επτά “Νέους Πρωταθλητές της Γης – 2020” του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) (Young Champions of the Earth) για το 2020.

Εκπροσωπώντας την Ευρώπη, ο εικοσιεξάχρονος Έλληνας Λευτέρης Αραπάκης, είναι ο ιδρυτής την νεοφυούς οργάνωσης ΕΝΑΛΕΙΑ η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και δίνει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να μαζέψει τα πλαστικά από τη θάλασσα επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στα οικοσυστήματα να ανακάμψουν.

Οι επτά βραβευθέντες, όλοι κάτω από τα 30 προέρχονται από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, τους οποίους ξεχώρισε μια διεθνή επιτροπή ειδικών μετά από μία ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία. Το βραβείο προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και μέντορινγκ στους Πρωταθλητές για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

«Σε όλο τον κόσμο οι νέοι δείχνουν τον δρόμο ζητώντας ουσιαστικές και επείγουσες λύσεις στην τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης», είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Ιστορικό

Ο Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Για πέντε γενιές η οικογένεια του δραστηριοποιείται στα πλούσια νερά της νοτίου Ελλάδος, ψαρεύοντας τον βακαλάο και τα μπαρμπούνια που έχουν θρέψει τους Έλληνες για χιλιετίες. Όμως τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πεταγμένα πλαστικά, έχουν πλήξει την ελληνική αλιεία, ενώ τα αλιεύματα έχουν μειωθεί στο 34% τα τελευταία 50 χρόνια.

Έξω στη θάλασσα, ο Λευτέρης πρόσεξε ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην πόλη του τον Πειραιά επέστρεφαν με δίχτυα γεμάτα πλαστικά αντί για ψάρια. Τα πλαστικά αυτά πετάγονταν εκ νέου στην θάλασσα.

Γινόμουν όλο και πιο ανήσυχος για την μείωση των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση των πλαστικών, λέει ο Λευτέρης ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά. “Ανησυχούσα πολύ για τον πατέρα μου και τους αδελφούς μου που δεν θα μπορούσαν να ζήσουν απ’ τη δουλειά που έμαθαν να κάνουν και αγαπούν πολύ.”

Η κατάσταση αυτή έκανε τον Λευτέρη να ιδρύσει την πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ το 2016 με διπλό στόχο. Πρώτον να διδάξει τους αλιείς πως να εξασκήσουν το επάγγελμά τους με ένα πιο οικολογικό τρόπο και δεύτερον να συμπεριλάβει τους ψαράδες στην προσπάθεια να καθαριστεί η Μεσόγειος από τα πλαστικά μέσω της πρωτοβουλίας Mediterranean Cleanup.

Από την αρχή της η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 80 τόνους πλαστικά από τη θάλασσα.

Σήμερα η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή.

 

Εκτός από τον Λευτέρη Αραπάκη βραβεύτηκαν επίσης οι:

Nzambi Matee απο την Κένυα

Xiaoyuan Ren από την Κίνα

Vidyut Mohan από την Ινδία

Max Hidalgo Quinto  από το Περού

Niria Alicia Garcia από τις ΗΠΑ

Fatemah Alzelzela από το Κουβέιτ

Ελέγξτε επίσης

«Αρχιπέλαγος»: Έρευνα για την Πλαστική Ρύπανση στις Ελληνικές Θάλασσες

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» διεξάγει έρευνα για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης, με στόχο …

Τα Περιοδικά μας