Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Το διάστημα μεταξύ 21-29 Νοεμβρίου 2020 θα διεξαχθούν πανελλαδικά 29 δράσεις από φορείς σε Κέρκυρα, Κρήτη, Περιστέρι, Μαρούσι, Χαιδάρι, Καβάλα, Λευκάδα κτλ. Συντονιστής στη χώρα μας για την Ευρωπαική Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων είναι ο ΕΟΑΝ.

Αναλυτικά οι ελληνικές δράσεις:

 -Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν διαδικτυακά στην Ecogenia, το διαδικτυακό φόρουμ που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών πως να ανακυκλώνουν σωστά, στην ενημέρωση για τους διαφορετικούς τρόπους ανακύκλωσης και τα οφέλη της, και τις ενέργειες του Δήμου Αμαρουσίου για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη.

-Θα παρακολουθήσουν τηλεοπτική εκπομπή  μαγειρικής σε τοπικό κανάλι της Κρήτης, όπου θα παρουσιαστούν προτάσεις για τη μείωση των αποβλήτων στα τρόφιμά μας, πώς να αξιοποιήσουμε τα υπολείμματα (οι παλιές κρητικές συνταγές είναι ένα καλό παράδειγμα), πώς να αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς σπατάλη, πώς να οργανώσουμε σωστά το ψυγείο μας και πώς να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων.

-Θα συμμετάσχουν διαδικτυακά στην Climathon, την παγκόσμια ετήσια εκδήλωση που στόχο έχει την εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο. Η φετινή Climathon θα πραγματοποιηθεί στη Κέρκυρα με θέμα τη μείωση ή και την εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από το νησί.

-Θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης (με ελληνικούς υπότιλους) “The Story of Plastic”, “Plastic China”, “A Plastic Ocean, “Straws”, “The Story of Stuff”.

-Θα γίνει πόρτα-πόρτα συλλογή μεταχειρισμένου εξοπλισμού πληροφορικής από πολίτες και επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα για τη δωρεά τους. Οι ελαττωματικές συσκευές θα επισκευαστούν και στη συνέχεια θα δοθούν δωρεάν σε σχολεία, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς συλλόγους.

-Θα συμμετάσχουν στο διαδραστικό “τραπέζι” εργασίας με θέμα «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμός & Μείωση Αποβλήτων».

-Θα ενημερωθούν για τα βασικά στοιχεία της κομποστοποίησης, τα οφέλη της, τις μεθόδους για κομποστοποίηση στο σπίτι, και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων στο πρώτο χρόνο εφαρμογής της.

-Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου σχετικά με την εμπειρία και τις πρακτικές για τις δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή, στο οποίο κατά την περσινή σχολική χρονιά συμμετείχαν μαθητές και οι οικογένειές τους καταγράφοντας τις καθημερινές  συνήθειες και συμπεριφορές τους.

-Θα συμμετάσχουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην εκδήλωση: «Τα αποτελέσματα του έργου BIOWASTE: σύστημα Πληρώνω Όσο Πετάω, και Αυτόνομες Μονάδες Κομποστοποίησης για Διαχείριση Βιοαποβλήτων σε Τουριστικές Περιοχές».

-Ομάδα εννέα αθλητών κολύμβησης θα διαγωνιστεί σε κολυμβητικό μαραθώνιο 10 χιλιομέτρων και η ομάδα υποστήριξης του κάθε αθλητή θα συλλέγει 20 αποτσίγαρα από την παραλία για κάθε χιλιόμετρο κολύμβησης, με σκοπό την προώθηση του συνθήματος «Παραλίες Καθαρές, Χωρίς Αποτσίγαρα».

-Ο ΕΟΑΝ συμμετέχει με τη δράση του “Ερωτηματολόγιο-κουίζ για τη μείωση των αποβλήτων” που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του με έπαθλο για τους 100 πρώτους νικητές μία υφασμάτινη τσάντα μεταφοράς για αντικατάσταση της πλαστικής.

 

Δείτε όλες τις δράσεις εδώ: https://ewwr.eu/actions-db/?filter_act_countries=greece

Ελέγξτε επίσης

Αποτελέσματα του Έργου LIFE-ReWEEE: Ημερίδα απο τον ΕΟΑΝ με παρουσίαση και δεύτερου προγράμματος LIFE

Πάνω από 100 συμμετοχές είχε η πρώτη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό …

Τα Περιοδικά μας