Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων βλημάτων στους υγροτόπους

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψήφισε την απαγόρευση των μολύβδινων βλημάτων από τους κυνηγούς σε περιοχές υγροτόπων, αν και η απόφαση αυτή πάρθηκε με καθυστέρηση.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο, αφού σύμφωνα με επίσημες έρευνες της ΕΕ, κάθε χρόνο καταλήγουν πάνω από 20 χιλιάδες τόνοι μολύβδου στο περιβάλλον μόνο από τη χρήση μολύβδινων βλημάτων σε κυνηγετικές δραστηριότητες!

Οι επιπτώσεις

Ο μόλυβδος που διασπείρεται σε φυσικά οικοσυστήματα και συνακόλουθα στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα, σχετίζεται με ένα μεγάλο εύρος αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, που περιλαμβάνουν υπογονιμότητα, επιδράσεις στη νευρολογική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών, βλάβη καίριων οργάνων  και καρκίνο. Πολύ σημαντικές είναι και οι βλάβες στα ίδια τα οικοσυστήματα και εκτιμάται ότι ετησίως προκαλεί το θάνατο ενός εκατομμυρίου άγριων πουλιών στην ΕΕ.

Δηλώσεις

«Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και ήταν αυτονόητη και υπήρχαν από καιρό εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ήταν έτοιμες να την εφαρμόσουν εδώ και χρόνια, ενώ άλλες, όπως η Ελλάδα από το 2013, έχουν εντάξει ήδη αυτόν τον κανονισμό στην εθνική τους νομοθεσία. Η καθυστέρηση δείχνει πόσο μεγάλη πίεση μπορούν να ασκούν τα διάφορα λόμπι συμφερόντων στην ΕΕ. Για εμάς το ζήτημα του κυνηγιού στην Ελλάδα και στην ΕΕ παραμένει σημαντικό. Η συμβατική γεωργία – κτηνοτροφία και η βίαιη είσοδος των ανθρώπινων οικισμών σε οικότοπους με άγρια ζωή μειώνει δραματικά τον πληθυσμό τους. Το κυνήγι, με τις νόμιμες αλλά και παράνομες πρακτικές λαθροθηρίας, έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή, καθώς, εκτός από τη θανάτωση των θηρεύσιμων, οδηγεί σε εξαφάνιση όλων των συναφών ειδών της τοπικής τροφικής αλυσίδας και εν τέλει στην κατάρρευση του οικοσυστήματος. Επιπλέον, θεωρούμε απαράδεκτη τη θανάτωση ζώων με υψηλή νοημοσύνη και συναισθηματικότητα για ψυχαγωγία ή άθληση, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή θανάτωσης. Το κυνήγι αποτελεί κοινωνικά οχλούσα και επιβλαβή δραστηριότητα που ασκείται επί δημοσίου αγαθού. Η άσκησή του είναι ασύμβατη με κάθε άλλη ήπια και πολιτισμένη δραστηριότητα που ασκείται στον ίδιο τόπο και χρόνο. Μακροπρόθεσμος στόχος των Οικολόγων Πράσινων είναι η οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα».

«Καλούμε την κυβέρνηση και με την ευκαιρία αυτής της απόφασης της ΕΕ, να προχωρήσει ως πρώτο βήμα στην σταδιακή μείωση με μεταβατική περίοδο προσαρμογής των συνοδών δραστηριοτήτων, πέντε ετών, για την νομοθέτηση καθολικής απαγόρευσης του κυνηγιού στη χώρα μας».

Ελέγξτε επίσης

Οικολόγοι Πράσινοι: Προσοχή στην κατακρεούργηση των δένδρων

Το βαθύ κλάδεμα των δένδρων, που παρατηρείται στις πόλεις αλλά και στα χωριά, απειλεί την …