Οικολόγοι Πράσινοι: Οι καιροί επιτάσσουν την ύπαρξη Εθνικής Στρατηγικής για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων

Μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΙΟΒΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες από τη Σπατάλη Τροφίμων, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκφράζουν την άποψη πως η κατασπατάληση τροφίμων συνδέεται κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Εκτός από την κοινωνική του διάσταση-σε μια χώρα η οποία από το 2010 ζει σε ρυθμούς κρίσης, οικονομικής και μη, είναι όντως προκλητική η ανυπαρξία ουσιαστικών πολιτικών για την αξιοποίηση τροφίμων που θα μπορούσαν να έχουν χορηγηθεί σε οικογένειες, δομές και ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη-υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση:

«Το ζήτημα πέραν της κοινωνικής του διάστασης λαμβάνει ταυτόχρονα οικονομική και περιβαλλοντική, αφού ως χώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε ως απόβλητα τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται. Ποιο είναι λοιπόν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Περιορισμό της Κατασπατάλησης Τροφίμων; Εξ όσων γνωρίζουμε κανένα» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν αναγκαίο να υπάρξει οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το φλέγον ζήτημα της κατασπατάλησης τροφίμων, καθώς και ένταξη συστηματικών δράσεων σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, ΚΔΑΠ κ.α.), σε συνδυασμό και με τις αρχές της υγιεινής διατροφής και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.

Επίσης, η αντιμετώπιση της κατασπατάλησης τροφίμων μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κίνητρα για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς και άλλους φορείς αλληλέγγυας οικονομίας που θα αναλάβουν τη διαχείριση και διανομή των αγαθών που πλεονάζουν σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Στο πλαίσιο αυτό πρωτοβουλίες άλλων χωρών όπου απαγορεύουν στις εφοδιαστικές εταιρείες να καταστρέφουν τα τρόφιμα που λήγουν, υποχρεώνοντάς τις να τα διαθέτουν σε κοινωφελείς οργανισμούς, είναι θετικές και μπορούν να υιοθετηθούν πλήρως και από την χώρα μας» αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

Οι οποίοι προτείνουν την καταγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων των επιχειρήσεων τροφίμων, εστίασης και εφοδιαστικής αλυσίδας, και άμεσα την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδίου προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

 

Ελέγξτε επίσης

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις τουρκικές μηχανότρατες: “Να παρέμβει η κυβέρνηση άμεσα”

  Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τάσσονται ενάντια στη χρήση εργαλείων που καταστρέφουν τον πλούτο των θαλασσών …