Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΠαρέμβαση του Πρωθυπουργού στο COP29 (βίντεο)

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο COP29 (βίντεο)

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσκλήθηκε στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην Σύνοδο για το Κλίμα (COP29), που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών, μοιράστηκε την εμπειρία της χώρας μας για τις τραγωδίες, απόρροια φυσικών καταστροφών, που μας έχουν πλήξει.

«Στην περίπτωσή μας, ήταν μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα εύπορο προάστιο της Αθήνας, τον Ιούλιο του 2018, σκοτώνοντας 104 ανθρώπους, οι οποίοι δεν έλαβαν οποιαδήποτε έγκαιρη προειδοποίηση για το τι επρόκειτο να τους πλήξει. Δεσμευτήκαμε τότε ότι έπρεπε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, εστίασε γρήγορα σε τρία ζητήματα. Το πρώτο είναι η τεχνολογία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», ειδοποιώντας έλληνες και τουρίστες για τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δίνοντάς τους πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

«Και βέβαια, σε συνδυασμό με πιο προηγμένα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν, από ποιο είδος καταστροφής» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο εστίασε η Πολιτεία ήταν η διακυβέρνηση. Συγκροτήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μια πολύ σημαντική οργανωτική αλλαγή, διότι εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι απαραίτητοι φορείς: ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα (ΕΚΑΒ), οι δασικές υπηρεσίες, η ακτοφυλακή. Κωδικοποιήσαμε τις αρμοδιότητες.

«Θελήσαμε να διασφαλίσουμε ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και η ιεραρχία και η κατανομή καθηκόντων είναι πολύ σαφής» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ξένων αντιπροσωπειών για τις σημαντικές επενδύσεις της χώρας, στις υποδομές πολιτικής προστασίας.

«Διοχετεύουμε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε «έξυπνες» τεχνολογίες, είτε πρόκειται για drones που χρησιμοποιούμε για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών είτε για πιο προηγμένη τεχνολογία πρόβλεψης καιρού σε τοπικό επίπεδο».

Το τρίτο σημείο, το οποίο έθιξε, πριν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, και ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, σχετίζεται με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους τοπικούς φορείς.

«Δεν ωφελεί να εκπέμπεις ένα μήνυμα «112», που λέει στους ανθρώπους ότι πρέπει να απομακρυνθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς, αν δεν εισακουστεί. Επομένως, η οικοδόμηση αυτών των σχέσεων εμπιστοσύνης, η εκπαίδευση των ανθρώπων, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας εκκένωσης, το να διασφαλίζεις ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, είναι απίστευτα σημαντικά» κατέληξε στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δίνοντας έμφαση στην τακτική της απομάκρυνσης του πληθυσμού, όταν το ακραίο καιρικό φαινόμενο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε όλο το εύρος του. Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, γνωστοποίησε την διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις πρακτικές της με κάθε έναν που ενδιαφέρεται να μάθει για το ελληνικό παράδειγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ