«Πάρκο τσέπης νο2»: Ξεφυτρώνει πράσινο στις γειτονιές της Αθήνας

Μετά την Κυψέλη, άλλη μια γειτονιά της πρωτεύουσας αποκτά πράσινο, και μάλιστα ένα ακόμη πάρκο τσέπης, μια διεθνή πρακτική, με κοινωνικό πρόσημο αλλά και μέτρο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Το νέο πάρκο παραδόθηκε στους κατοίκους του Κολωνού, στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας και δημιουργήθηκε με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Στην Αμερική αλλά και την Μ .Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2ο πάρκο τσέπης κατασκευάστηκε από δάπεδο και πεζοδρόμιο με ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών.

Φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κι  άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Το πρόβλημα

Η έλλειψη ανοικτών χώρων είναι γενικότερο πρόβλημα για τις ευρωπαικές πρωτεύουσες και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην περίπτωση της Αθήνας το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της δόμησης των προηγούμενων δεκαετιών και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πόλη. Επίσης, οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν έντονα τη ζωή στην πόλη, εξαιτίας των Κλιματικών Αλλαγών.

Το πάρκο τσέπης αλλάζει την καθημερινότητα προς το καλύτερο και αποτελεί μιαν όαση στο τσιμέντου που περιβάλλει τους κατοίκους ή τους επισκέπτες της πόλης. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν τη λύση των πάρκων τσέπης ως λύσεις ουσιαστικές εναντίον των Κλιματικών Αλλαγών.

Το κόστος

Πλεονέκτημα για την υλοποίηση των πάρκων αποτέλεσε το γεγονός πως η Αθήνα, δρομολογεί την δημιουργία αυτών των πρότυπων πάρκων σε πολλές γωνιές της πόλης και μάλιστα, χωρίς κόστος για τους Αθηναίους. Το πάρκο στον Κολωνό, όπως και το πάρκο της Κυψέλης, κατασκευάστηκαν με το κόστος που ανέλαβαν επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Είναι το πρόγραμμα που έγινε θεσμός για την πόλη και επιτρέπει στους φορείς, τα ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να χορηγούν σχέδια και τέτοιας μορφής παρεμβάσεις του δήμου. Το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στον Κολωνό, δημιουργήθηκε με την συμμετοχή και τη δωρεά του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» κ. Δημήτρης Χανής δήλωσε πως πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των κατοίκων, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο «πράσινες», καθαρές και αειφόρες πόλεις.

Η φιλοσοφία

Το πρόβλημα στην πόλη δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη των ανοιχτών χώρων αλλά και στην εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων. Έτσι, το στοίχημα για τον Δήμο Αθηναίων είναι διπλό. Από τη μία πλευρά η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους και από την άλλη, η δημιουργία και η αξιοποίηση δημόσιου χώρου.

 

Κώστας Μπακογιάννης: Διεθνείς πρακτικές χωρίς κόστος για τους Αθηναίους

«Υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές. Υπάρχουν λύσεις για να ενεργοποιηθεί και πάλι η κοινωνία της γειτονιάς. Τα «πάρκα τσέπης» είναι μία τέτοια ουσιαστική λύση. Γιατί εκεί που υπήρχαν σκουπίδια, σκοτάδι, παραβατικότητα, δίνουν ζωή. Η Αθήνα δεν κυνηγά πλέον τις εξελίξεις. Έχει μπει στην τροχιά να δημιουργεί συνθήκες ζωής σε όλη την πόλη. Με πράσινο, φως και καθαριότητα. Και είναι σημαντικό ότι τα «πάρκα τσέπης», που αποτελούν διεθνή πρακτική, κατασκευάζονται χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, γιατί ενεργοποιούν και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει αναλαμβάνοντας μέρος της κοινωνικής ευθύνης. Όπως έκανε στο συγκεκριμένο πάρκο ο Όμιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ» που τον ευχαριστούμε, όπως ευχαριστούμε και όλες εκείνες τις επιχειρήσεις και τους φορείς που δείχνουν ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας στην πόλη, μέσω του «Υιοθέτησε την πόλη σου»

.

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Λυκαβηττός: Ώρα ανάπλασης

Έπειτα από χρόνια γραφειοκρατικών κολλημάτων, λόγω και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λόφου, ανοίγει ο δρόμος …

Τα Περιοδικά μας