Η πρωτοτυπία του συστήματος έγκειται στο ότι τα στοιχεία του είναι ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων

Περιμετρικό σύστημα θέρμανσης

Επιμέλεια: Μ.Σταθακόπουλος

Φωτογραφίες: Αρχείο Leaf Buildings Solutions

Η θέρμανση εσωτερικών χώρων είναι ένας από τους τομείς που καθορίζει τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου. Ταυτόχρονα όμως επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, με αέριους ρύπους, αλλά και τον εθνικό πλούτο της χώρας, εξ? αιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας που καταναλώνει.

Στην Ελλάδα οι ανάγκες για θέρμανση των κατοικιών ανέρχονται περίπου στο 70% της συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης. Θερμαίνονται είτε με κεντρικά είτε με αυτόνομα συστήματα θέρμανσης και κατά το πλείστον χρησιμοποιούν ως καύσιμο, το πετρέλαιο. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η σωστή επιλογή συστήματος θέρμανσης που θα εξισορροπεί το τρίπτυχο: α) εξοικονόμηση ενέργειας, β) μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, γ) υψηλή ποιότητα θέρμανσης.

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος, Μηχανολόγος – Μηχανικός Τ.Ε, της εταιρείας Leaf Buildings Solutions, παρουσίασε στο Ecotec, μια νέα πρόταση στον χώρο της θέρμανσης, που αξίζει να δώσουμε την προσοχή μας: «Ένα νέο σύστημα θέρμανσης το οποίο κινείται στην ελληνική αγορά είναι το Περιμετρικό Σύστημα Θέρμανσης. Τα στοιχεία του εγκαθίστανται περιμετρικά στα κατώτερα σημεία του χώρου (περιοχή σοβατεπί και περιοχή δαπέδου κάτω από τα ανοίγματα). Με την λειτουργία του παράγεται θερμό ρεύμα αέρα το οποίο προσκολλάται στους τοίχους του χώρου και καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια τους» λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Έτσι πετυχαίνεται ένα διπλό θετικό αποτέλεσμα: οι εξωτερικοί τοίχοι μονώνονται από το ζεστό στρώμα αέρα, απορροφούν θερμότητα και την διαχέουν ομοιόμορφα στο χώρο. Εσωτερικά, η ομοιόμορφα (σωστά) κατανεμημένη θερμότητα, χαρίζει ένα φυσικό αίσθημα άνεσης.

Πώς λειτουργεί

Το ΠΣΘ λειτουργεί όπως τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης (θερμαντικά σώματα, ενδοδαπέδια θέρμανση). Συνδέεται υδραυλικά με οποιαδήποτε πηγή παραγωγής θερμότητας, όπως σύστημα λέβητα-καυστήρα ή αντλία θερμότητας. Το θερμό νερό περνάει μέσα από τους χαλκοσωλήνες του συστήματος και μέσω του εσωτερικού εναλλάκτη ??αποβάλλει?? τη θερμότητα, που παράχθηκε στην πηγή ενέργειας, μέσα στο χώρο μας.

Ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας Leaf Buildings Solutions , να μας εξηγήσει πως λειτουργεί το σύστημα:«Λόγω της ομοιόμορφης κατανομής της θερμότητας στο χώρο, το σύστημα επιτυγχάνει θερμική άνεση σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Γι αυτό ρυθμίζουμε το θερμοστάτη μας χαμηλότερα απ? ότι χρειάζεται να ρυθμίσουμε το θερμοστάτη των υπολοίπων συμβατικών συστημάτων» λέει ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος. Για παράδειγμα, σε ένα χώρο ο οποίος θερμαίνεται με ΠΣΘ, η διαφορά θερμοκρασίας από το δάπεδο έως την οροφή είναι μόλις 1 οC, ενώ σε άλλα συστήματα θέρμανσης η διαφορά φτάνει στους 6 οC με 7 οC. Επιπλέον λόγω της μικρής θερμικής αδράνειας του συστήματος ο έλεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας είναι άμεσος και ακολουθεί τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του ελληνικού κλίματος.

Η πρωτοτυπία του συστήματος έγκειται στο ότι τα στοιχεία του είναι ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων, τοποθετούνται σε σημεία διακριτικά και ουδέτερα ως προς την διακόσμηση και δεν εμποδίζουν τη λειτουργικότητα των χώρων. Με τον τρόπο αυτό το σύστημα θέρμανσης δεν παρεμβαίνει στην αισθητική ούτε στην εσωτερική διακόσμηση του χώρου που θερμαίνει.

Παραδείγματα

Η εταιρεία Leaf Building Solutions, εξειδικεύεται σε συστήματα θέρμανσης – κλιματισμού φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έχει εφαρμόσει με επιτυχία μεγάλο αριθμό Περιμετρικών Συστημάτων Θέρμανσης σε κτίρια διαφόρων χρήσεων, όπως οικίες, εξωτερικούς στεγασμένους χώρους εστιατορίων και bars (περιμετρικά στα υαλοστάσια), εμπορικά καταστήματα και εξοχικές κατοικίες. Ειδικά για την περίπτωση των εξοχικών κατοικιών, μπορεί να επιλεγεί η ηλεκτρική έκδοση του ΠΣΘ.

Στην ηλεκτρική εκδοχή του συστήματος, τοποθετούνται ηλεκτρικές αντιστάσεις στο εσωτερικό του ΠΣΘ – αντί σωληνώσεων νερού της αντίστοιχης υδραυλικής έκδοσης – οι οποίες τροφοδοτούνται με τάση 230V και με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη χώρου, αποδίδεται η απαιτούμενη θερμότητα στο χώρο. Η περίπτωση αυτή υπερτερεί όταν το κτίριο χρησιμοποιείται λίγους μήνες το χρόνο, γιατί αποφεύγεται έτσι η αρκετά δαπανηρή εγκατάσταση λεβητοστασίου, καθώς και η συντήρηση του. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μικρό επιπρόσθετο κόστος του Περιμετρικού Συστήματος Θέρμανσης – έναντι των αντίστοιχων συμβατικών συστημάτων θέρμανσης – αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας ενός τέτοιου συστήματος είναι της τάξης του 30%.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με την καλαισθητική υπεροχή και τις συνθήκες θερμικής άνεσης που δημιουργεί, καθιστούν το ΠΣΘ μία ιδιαίτερα ελκυστική εναλλακτική επιλογή συστήματος θέρμανσης.

Ελέγξτε επίσης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΟΣ

Το περιοδικό ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΟΣ της T Press ετοιμάζει για το τεύχος Ιανουαρίου (Αριθμός Τεύχους Νο 335): …