Τη σχέση ρύπανσης και ανθρώπινου εγκεφάλου, μελετά επιστημονική έρευνα σε 4 διαφορετικές ηπείρους. Συγκεκριμένα, αναδεικνύεται πως η ρύπανση του εξωτερικού αέρα προκαλεί διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
Οι ερευνητές προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Ντέιβις, οι οποίο ανέλυσαν συστηματικά 40 εμπειρικές μελέτες, η πλειοψηφία των οποίων είχε διαπιστώσει ότι η ρύπανση του εξωτερικού αέρα σχετίζεται με διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών. Αυτές οι διαφορές περιλαμβάνουν όγκους λευκής ουσίας, η οποία σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, συνδέσεις σε όλο τον εγκέφαλο και ακόμη και πρώιμους δείκτες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι πηγές
Η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πυρκαγιές και αυτοκίνητα συνεχίζει να υποβαθμίζει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα επίπεδα ρύπανσης που είναι κάτω από τα κυβερνητικά πρότυπα ποιότητας του αέρα συνδέονται με διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών.
Η μελέτη, “Clearing the Air: A συστηματική ανασκόπηση των μελετών σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αποτελέσματα του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία για την κινητοποίηση της αλλαγής πολιτικής”, δημοσιεύθηκε στο Developmental Cognitive Neuroscience.
Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή ο εγκέφαλος και το σώμα τους αναπτύσσονται ακόμη. Τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και το σώμα τους απορροφά περισσότερους ρύπους σε σχέση με το σωματικό τους βάρος από τους ενήλικες, είπαν οι ερευνητές.
Αυτή η έρευνα εξέτασε 40 δημοσιευμένες, μελέτες που περιελάμβαναν όλες τις μετρήσεις της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της επίδρασης τους στον εγκέφαλο των παιδιών, σε διάφορες ηλικίες, από νεογέννητα έως ενήλικες 18 ετών. Η πλειοψηφία των μελετών προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και την Ευρώπη, με μία από μία από την Ασία και την Αυστραλία.
Οι μελέτες κυμαίνονταν στον τρόπο με τον οποίο μέτρησαν τις διαφορές του εγκεφάλου. Ορισμένοι ερευνητές χρησιμοποιούσαν προηγμένες μεθόδους σάρωσης, όπως μαγνητική τομογραφία. Άλλοι δοκίμασαν τις αλλαγές σε χημικές ενώσεις που βοηθούν στη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες αναζήτησαν όγκους στον εγκέφαλο ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μελέτες από την Πόλη του Μεξικού που συνέκριναν παιδιά από περιοχές υψηλής και χαμηλής ρύπανσης βρήκαν σημαντικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου.
Κάθε μελέτη περιλάμβανε και τα μέτρα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συνδέονται με τη διεύθυνση ή τη γειτονιά του παιδιού, τα οποία έδειξαν ότι οι εγκεφαλικές διαφορές των παιδιών παρατηρήθηκαν σε μέρη με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και σε μέρη που πληρούσαν τα τοπικά πρότυπα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ.