Σπάνιο περιστατικό:Νεκρή Φώκαινα στις Νότιες Ακτές της Σάμου

Εδώ και 20 χρόνια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου, δεν έχει εντοπίσει την εμφάνιση αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού, μια Φώκαινα που μοιάζει με μικρόσωμο δελφίνι.

Αυτό το είδος δεν έχει βρεθεί ούτε καν εκβρασμένο στις ακτές.

Ωστόσο η καταγραφή αυτή, που είναι η πρώτη μετά από τόσα χρόνια δραστηριότητας του Αρχιπελάγους αποτελεί ιδιαίτερο εύρημα, μιας και ένας μικρός αλλά σημαντικός πληθυσμός του είδους ζει στη Μαύρη Θάλασσα και απαρτίζεται από περίπου 500 φώκαινες.

Ένας μικρός αλλά απομονωμένος πληθυσμός φώκαινας έχει καταγραφεί σποραδικά τα προηγούμενα χρόνια αρκετά πιο βόρεια στο Αιγαίο – στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Σποραδικές καταγραφές έχουν γίνει σπάνια και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

«Δεδομένου του ιδιαίτερα μικρού πληθυσμού του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο έναντι στις επιπτώσεις της υπεραλίευσης και γενικότερα στην αυξανόμενη επιβάρυνση και υποβάθμιση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσες» αναφέρει το Αρχιπέλαγος.

Η φώκαινα έχει μήκος γύρω στα 1.4μ και βάρος 50 κιλά. Τρέφεται με διάφορα είδη ψαριών, κεφαλόποδων και καρκινοειδών, ενώ η διάρκεια ζωής της είναι περίπου τα 25 έτη.

Παρατηρείται συνήθως στα παράκτια νερά αλλά και σε ρηχά υπεράκτια νερά.

Είναι αναγνωρίσιμη από το παχουλό σώμα, το στρογγυλεμένο κεφάλι, το χαμηλό τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο καθώς και την έλλειψη ρύγχους.

Το Αρχιπέλαγος, ευχαριστεί το Λιμενικό Σταθμό Πυθαγορείου, το Κλιμάκιο Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου και τους ενεργούς πολίτες του νησιού για τη συνεργασία τους για την καταγραφή αυτού το περιστατικού.

Ελέγξτε επίσης

Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean …

Τα Περιοδικά μας