Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίεςΣταθμοί επαναφόρτισης αυτοκινήτων ανα 60χλμ

Σταθμοί επαναφόρτισης αυτοκινήτων ανα 60χλμ

Με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, το ΕΚ θα απαιτήσει την εγκατάσταση σταθμών επαναφόρτισης αυτοκινήτων ανά 60 χλμ. και τον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πλοία.

Την επόμενη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τη διαπραγματευτική τους θέση για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων της ΕΕ. Επιθυμούν οι χώροι σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης των αυτοκινήτων να είναι διαθέσιμοι τουλάχιστον ανά 60 χλμ. κατά μήκος των κύριων οδών της ΕΕ έως το 2026 και οι σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο ανά 100 χλμ. έως το 2028.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Οι σταθμοί επαναφόρτισης πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή του εκάστοτε οχήματος, προσθέτουν.[/box]

Την ίδια ημέρα, το Κοινοβούλιο πρόκειται επίσης να εγκρίνει τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με νέους κανόνες για τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι ευρωβουλευτές αποσκοπούν στην προώθηση βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων με τη θέσπιση απαιτήσεων για τα πλοία που καταπλέουν ή αποπλέουν από λιμένες της ΕΕ.

Θέλουν ο ναυτιλιακός τομέας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2% από το 2025, 20% από το 2035 και 80% από το 2050 (η Επιτροπή πρότεινε μείωση κατά 13% μεσοπρόθεσμα και 75% μακροπρόθεσμα).

Αντίκτυπος μεταφορών

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο τομέας των μεταφορών οφείλεται για περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών CO2 στην ΕΕ για το 2019, εκ των οποίων το 71,7% προήλθε από τις οδικές μεταφορές και το 14% από τη ναυσιπλοΐα. Οι νέοι κανόνες για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων και τα ναυτιλιακά καύσιμα αποτελούν μέρος της «δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % για το 2030», η οποία αποτελεί το σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ